Готуємось до відключень світла: як правильно обрати генератор

Читать на русском
Автор
Готуємось до відключень світла: як правильно обрати генератор Новина оновлена 17 травня 2024, 12:51

Є декілька важливих нюансів

В Україні через значний дефіцит в енергосистемі знову почали відключати світло побутовим споживачам. Через це багато українців вимушені задуматись над придбанням генератора, яки дозволить не тільки підзарядити мобільні пристрої, а й користуватися іншими побутовими приладами.

Як правильно обрати генератор розповів заступник керівника магазину всеукраїнської мережі побутової техніки Дмитро Корнієнко, пише Суспільне. За його словами, генератори бувають на бензині й на дизелі.

Експерт також зазначив, що для побутових споживачів максимальна потужність генератора становить до 10 кВт. Крім того, генератори бувають інверторні, синхронні та асинхронні.

За його словами, якщо в домі є якась техніка, яка чутлива до перепадів напруги (комп'ютери, телевізори. — Ред.), то вам потрібен саме інверторний генератор. Бо цей тип генератора може виробляти точну, постійну потужність. А у випадку з асинхронним генератором напруга може бути непостійною.

Водночас Корнієнко зазначив, що інверторний генератор може бути вдвічі дорожчий за асинхронний. Тому при підборі генератора потрібно дуже добре проаналізувати, для яких саме потреб він використовуватиметься.

"Якщо обирати генератор для будинку, то потрібно приблизно прорахувати потужність ваших пристроїв. Якщо заряджати телефони чи павербанки, то підійдуть генератори з мінімальною потужністю — на 3,5 кВт", — наголосив він.

Експерт також додав, що смартфони та павербанки бажано заряджати саме від інверторних генераторів, тому що асинхронний може спалити пристрій. Це трапляється тому, що можуть бути значні стрибки напруги, яких пристрій просто не витримує.

"Генератори, які працюють на бензині будуть дешевші, але матимуть меншу потужність. Дизельні генератори продуктивніші в порівнянні з бензиновими, але в них є і мінуси. Вони більш гучні й виділяють більше викидів. Тому однозначно дизельні генератори мають бути на вулиці й в такому місці, до якого ви часто не підходите", — підкреслив він.

Раніше "Телеграф" писав про те, як встановити сонячну батарею. Це можна зробити і в будинку, і у квартирі, однак треба заздалегідь дізнатись про те, де їх краще встановлювати, аби вони працювали на максимум.