Церковне свято 9 серпня: що суворо заборонено робити сьогодні на Пантелеймона Цілителя

Читать на русском
Автор
2365
Яке сьогодні свято — Пантелеймон Цілитель Новина оновлена 09 серпня 2024, 09:24
Яке сьогодні свято — Пантелеймон Цілитель. Фото Freepik

Дізнайтеся, яка народна прикмета сьогодні передбачає негоду

Православна та греко-католицька церква вшановує святого великомученика Пантелеймона 27 липня після переходу ПЦУ на новоюліанський стиль. За старим календарем пам'ять святого шанували щороку 9 серпня.

Пантелеймон жив у Нікомедії у III столітті. Його сім’я була багатою та знатною: батько був язичником, а мати – християнкою. Мати прагнула виховати сина у християнській вірі, але батько чинив цьому опір, і Пантелеймон потрапив у язичницьку школу.

У ранньому віці Пантелеймон виявив інтерес до лікування. Після навчання він безплатно лікував людей, і в цей час почав відвідувати проповіді святого Єрмолая. Конкуренти, які втратили пацієнтів через безплатну допомогу Пантелеймона, донесли на нього до правителя Максиміана. Чоловіка заарештували і катували, після чого Пантелеймон був страчений.

Традиції та прикмети на 9 серпня

Пантелеймон є покровителем усіх лікарів, хворих та військових. Йому моляться за зцілення від усіляких хвороб, за здоров’я поранених воїнів, тому не дивно, що в народному календарі святого прозвали Цілителем.

За старих часів 9 серпня було заведено освячувати колоски пшениці, щоб забезпечити хороший урожай. Вважалося, що в цей день капуста набувала особливих цілющих властивостей.

  • Почала витися капуста – осінь буде холодніше звичайного.
  • Мурахи закривають вхід в мурашник – чекай на негоду.
  • На дубах багато жолудів – до багатого врожаю зерна.
жолудь на столі м’ясна страва
Фото: freepik

Що не можна робити 9 серпня

  • Тяжко працювати, особливо на городі — це обіцяло біди сім’ї.
  • Відмовляти у допомозі — у житті почнуться неприємності.
  • Сумувати, думати про погане — весь негатив втілиться у життя
  • Перераховувати дрібницю – чекають великі фінансові втрати.

Нагадаємо, що 27 липня в Україні відзначається День медика. Це свято стало важливою частиною вшанування тих, хто щодня бореться за здоров’я та життя людей.