Не просто лінь: що таке професійне вигоряння та як з ним боротися

Читать на русском
Автор
Небажання працювати — тривожний дзвіночок
Небажання працювати — тривожний дзвіночок. Фото freepik.com

Дізнайтеся, як перемогти стрес та вигоряння на роботі

Вигоряння на роботі — це особливий вид стресу, який виходить за межі поганого дня або напруженого тижня. Також воно не схоже на просте небажання повертатися до робочого ритму. Це серйозніша проблема, коли постійно відчувається втома і зникає інтерес до роботи. Вигоряння часто розвивається поступово. Воно починається з почуття небажання йти працювати, але зрештою призводить до почуття повного виснаження.

Якщо ви відчуваєте труднощі з виконанням найпростіших завдань, легко засмучуєтеся через колег або близьких і відчуваєте, що не можете нормально виконувати роботу, можливо ви страждаєте від вигоряння, зазначає Betterup.

Причини вигоряння на роботі

Зазвичай вигоряння є результатом поєднання кількох чинників.

  • Невизначені вимоги до роботи можуть призвести до вигоряння. Коли ваші очікування від роботи неясні, це може призвести до стресу та занепокоєння, а в деяких випадках навіть до нудьги.
  • Відчуття перевтоми може мати наслідки. Постійна робота понаднормово, пропуск перерв або взяття роботи додому може призвести до фізичного та емоційного виснаження. Ви також можете відчувати себе вигорілим, якщо у вас немає підтримки на роботі.
  • Відсутність адекватного балансу між роботою та особистим життям може призвести до стресу та вигоряння.

Як впоратися з вигорянням на роботі

  1. Звертайте увагу на свої емоції. Ви можете впоратися з образою та розчаруванням, перш ніж вони перетворяться на вигоряння.
  2. Зосередьтеся на тому, що ви можете контролювати. Обговоріть робоче навантаження або рівень стресу з керівником. Відкрите спілкування може призвести до практичних рішень, таких як налаштування навантаження або додаткова підтримка. Визначте аспекти своєї роботи, на які ви можете вплинути, наприклад, свій графік чи оточення, та внесіть зміни, щоб знизити стрес.
  3. Встановіть чіткі межі між робочим та особистим часом. Переконайтеся, що ваш час зарезервовано для відпочинку та занять, не пов’язаних з роботою. Допоможіть собі відірватися від роботи та усвідомлено зайнятися особистим часом.
  4. Віддавайте пріоритет сну та відпочинку. У вас має бути достатня кількість сну, щоб допомогти тілу та розуму відновитися після денного стресу.
  5. Робіть короткі регулярні перерви протягом дня. Перерви можуть допомогти запобігти втомі та зберегти продуктивність. Навіть п’ятихвилинна прогулянка або хвилина розтяжки можуть бути корисними.
  6. Якщо вигоряння пов’язане з вашою посадою або робочим місцем, подумайте, які зміни могли б мати позитивне значення, хай то буде зміна ролей або пошук нових можливостей.

Раніше "Телеграф" ділився лайфхаками, які допоможуть знайти мотивацію до дії.