Це не просто меблі: що для людей в СРСР означав сервант і чому його хотів купити кожен

Читать на русском
Автор
557
Чому радянським людям був такий необхідний сервант Новина оновлена 21 травня 2024, 11:33
Чому радянським людям був такий необхідний сервант. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У деяких досі збереглися серванти із СРСР

У Радянському союзі велика кількість людей вдома мала сервант. Це біла не просто меблі, а якась ознака достатку і нерідко люди купували його буквально за останні гроші.

"Телеграф" розповідає, чому сервант у СРСР був такою дорогою річчю і як люди використовували його, щоб похвалитися своїм рівнем життя. Цей вид меблів проіснував не дуже довго як елемент розкоші, тому сьогодні це слово майже забуте.

Так, у Радянському союзі любили виставляти все напоказ, щоб запросивши додому гостей, можна було продемонструвати дорогі речі. Сервант був винятком. За інформацією в мережі, на той час він коштував приблизно близько 140-150 рублів, тоді як середня зарплата 120-150 рублів. Тобто дозволити з однієї зарплати ці меблі міг собі далеко не кожен.

Крім того, у серванті завжди зберігали дорогі сервізи або зберігалися коштовності та сімейні реліквії. При цьому користуватися цим посудом можна було виключно на важливу подію чи свято.

У сервантах також часто красувалися кришталеві сервізи, вази, набори фужерів, салатниці та тарілки для святкової вечері. Кришталеві набори для сервірування столу в СРСР були чимось на кшталт священного артефакту.

До речі, існувало дві основні варіації серванту: перший — "підлогу", з невеликими нижніми дверцятами; другий — на довгих ніжках.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які харчові звички з часів СРСР дійшли до наших днів і чому вони заважають жити.