Справа не лише в моді: чому в СРСР ставили золоті зуби

Читать на русском
Автор
1288
Справа не лише в моді: чому в СРСР ставили золоті зуби Новина оновлена 20 травня 2024, 16:00

Стоматологія за часів СРСР якістю не відрізнялася

Хоча золоті зуби почали вперше ставити ще у Стародавньому Єгипті, але популярними вони залишалися навіть за часів СРСР. І на те є кілька причин.

У Радянському союзі це вважалося престижно та модно, а для деяких це було способом зберегти свої нагромадження. Про це пише Главред.

Варто розуміти, що розвиток стоматології за часів СРСР був на дуже низькому рівні, а похід до лікаря більше нагадував тортури, ніж лікування. Тому страждання пацієнтів у кабінеті зубного лікаря згодом стали об’єктом глузувань серед населення, а страх перед необхідністю поставити пломбу сильний і нині.

Першими золоті зуби в СРСР почали ставити різні бариги та спекулянти, а також роми та вихідці з кавказького регіону. Перші таким чином намагалися "легалізувати" свій прибуток, а другі намагалися якось зберегти своє майно, адже гроші мали властивість знецінюватись, а золото мало високу вартість за всіх часів.

Для різних злочинців поставити золотий зуб було способом підкреслити "статусність", або в крайньому разі використовувати його як платіжний засіб.

Зрештою мода на золоті зуби досягла і простого народу, проте ті, хто не мав грошей на повноцінний зуб, ставили коронку. А зовсім бідні люди взагалі віддавали перевагу залізним зубам, які були недорогими та надійнішими, ніж "цемент".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, чому в СРСР сходи фарбували лише з боків. Так робили не для краси.