Щоб кольори не "попливли": як правильно прати вишиванку

Читати російською
Автор

За такою схемою можна прати не тільки вишиті сорочки, а й інші вироби

В Україні 16 травня 2024 року відзначають всесвітній день вишиванки. Свято присвячене національному українському вбранню — вишиванки різних кольорів і стилів набирають популярності в останні роки. Та не всі знають, що автентичні вишиті сорочки потрібно по-особливому прати.

Майстерня "Вишиванка" радить прати вишиті речі тільки вручну — пральна машина може зіпсувати річ. Температура води має коливатися між 30-40 градусами. На це особливо варто звернути увагу тим, в кого вишиванка вишита кольоровими нитками.

Перед пранням вишиванки замочують на 20-30 хвилин з засобом для делікатного прання. Коли перете — терти не треба, особливо там де вишивка. Після прання вишиванку потрібно ретельно і довго полоскати у холодній воді, адже висохла піна чи пральні засоби псують тканину.

Як видалити пляму з вишиванки

Серйозні забруднення видаляють з вишиванки за допомогою миючого засобу та зубної щітки. Також вивести бруд з тканини допоможе сіль у воді.

Що робити, щоб вишиванка не полиняла

Під час останнього полоскання у воду додають оцет — на літр води 1 чайну ложку. Це також дасть яскравості кольорам. Якщо ви вишиваєте вишиванку самостійно — замочіть нитки у теплій воді, якщо вони не линяють — вишиванка нормально буде попрана. Якщо вишивали не ви і є ризик линяння — краще при пранні використовувати тільки холодну воду.

Як правильно сушити вишиванку

Викручувати вишиванку чи віджимати не можна — від цього вишивка деформується. Висушити виріб можна за допомогою махрового рушника. Вишиванку загортають у рушник та лишають на 10-15 хвилин, потім — розгладжують та вішають до повного висихання.

Раніше "Телеграф" розповідав, як прибрати затхлий запах з рушників. З цим допоможе особливе використання перекису водню.