День вишиванки в Україні: значення свята і коли відзначаємо у 2024 році

Читать на русском
Автор
Цього дня прийнято одягати вишиванку Новина оновлена 13 травня 2024, 12:01
Цього дня прийнято одягати вишиванку. Фото Freepik

Важливе свято для українців — День вишиванки

Щороку у травні в Україні відзначається День вишиванки. Це традиційне свято, яке присвячене українському національному костюму, а точніше важливій його частині — вишиванці. Це свято люблять дорослі та діти, українці цього дня масово вбираються у свої вишиванки та діляться фото у вишиванках в соцмережах.

Коли День вишиванки у 2024 році

День вишиванки в Україні відзначається щороку третього четверга травня. Тому дата свята, залежно від календаря, завжди є різною. У 2024 року День вишиванки припадає на 16 травня.

День вишиванки — історія свята

Це неофіційне свято було засноване у 2006 році студенткою Чернівецького університету ім. Федьковича Лесею Воронюк. Дівчина запропонувала студентам обрати один день і всім разом прийти на заняття до університету у вишиванках. Ініціативу дівчини підтримали, потім до акції приєдналися й викладачі вишу. А з роками свято стало дуже популярним серед українців по всій країні. Тепер не лише студенти, а й офісні та інші працівники приходять на роботу у вишиванках цього дня. Українці з радістю фотографуються та публікують фото у національному одязі у соцмережах.

Відзначати День вишиванки розпочали у третій четвер травня, коли вже досить тепло, і водночас спеціально було обрано будній день. Це необхідно для того, щоб наголосити, що вишиванка може бути звичайним повсякденним елементом гардеробу, а не лише святковим одягом.