Щоб кольори не "попливли": як правильно прати вишиванку

Читать на русском
Автор
Вишиванки можуть бути вишиті яскравими нитками, які можуть полиняти
Вишиванки можуть бути вишиті яскравими нитками, які можуть полиняти. Фото Freepik

За такою схемою можна прати не тільки вишиті сорочки, а й інші вироби

В Україні 16 травня 2024 року відзначають всесвітній день вишиванки. Свято присвячене національному українському вбранню — вишиванки різних кольорів і стилів набирають популярності в останні роки. Та не всі знають, що автентичні вишиті сорочки потрібно по-особливому прати.

Майстерня "Вишиванка" радить прати вишиті речі тільки вручну — пральна машина може зіпсувати річ. Температура води має коливатися між 30-40 градусами. На це особливо варто звернути увагу тим, в кого вишиванка вишита кольоровими нитками.

Перед пранням вишиванки замочують на 20-30 хвилин з засобом для делікатного прання. Коли перете — терти не треба, особливо там де вишивка. Після прання вишиванку потрібно ретельно і довго полоскати у холодній воді, адже висохла піна чи пральні засоби псують тканину.

Як видалити пляму з вишиванки

Серйозні забруднення видаляють з вишиванки за допомогою миючого засобу та зубної щітки. Також вивести бруд з тканини допоможе сіль у воді.

Що робити, щоб вишиванка не полиняла

Під час останнього полоскання у воду додають оцет — на літр води 1 чайну ложку. Це також дасть яскравості кольорам. Якщо ви вишиваєте вишиванку самостійно — замочіть нитки у теплій воді, якщо вони не линяють — вишиванка нормально буде попрана. Якщо вишивали не ви і є ризик линяння — краще при пранні використовувати тільки холодну воду.

Як правильно сушити вишиванку

Викручувати вишиванку чи віджимати не можна — від цього вишивка деформується. Висушити виріб можна за допомогою махрового рушника. Вишиванку загортають у рушник та лишають на 10-15 хвилин, потім — розгладжують та вішають до повного висихання.

Раніше "Телеграф" розповідав, як прибрати затхлий запах з рушників. З цим допоможе особливе використання перекису водню.