Тільки столовки: чому в СРСР люди не ходили у ресторани і навіть не хотіли цього робити

Читати російською
Автор
Новина оновлена 15 травня 2024, 18:04

Радянські люди по ресторанам не ходили

Радянський побут був сповнений безліччю дивних, незвичайних традицій і упереджень, незрозумілих у світі. Одним із таких упереджень був звичайний похід до ресторану.

На це було декілька причин.Наприклад, деякі вважали, що ресторани були місцями розпусти, де збиралися лише люди, котрі займалися кримінальними справами. Тож прості громадяни навіть боялися туди ходити. Та й просто потрапити до ресторану могли не всі. Щоб вас впустили всередину, потрібно дати хороші чайові, але якщо працівникам не сподобався ваш зовнішній вигляд, або ваш одяг був надто простий, то вас не впустять. Ще й важко було забронювати столик через невелику кількість ресторанів. У великих містах закладів було трохи більше, а у провінційних містечках їх взагалі не було.

Крім того, із радянськими зарплатами по ресторанах не находишся. У середньому потрібно було заплатити чверть чи половину свого заробітку, щоб пообідати у ресторані, це приблизно 25 рублів. Навіть дні народження, весілля та інші свята часто люди святкували вдома. Готували страви з недорогих продуктів та подавали на стіл мариновані овочі.

Але все ж таки були заклади, які могли відвідати прості радянські громадяни. На той час були дуже популярні їдальні, які працювали лише вдень. Також люди могли відпочити та поїсти у невеликих кафе, кондитерських зі столиками та пивних барах.

Тому за роки існування "совка" ресторани для простих людей так і залишилися чимось далеким і для "обраних". Це потім "еволюціонувало" у традицію не ходити по таким закладам.