Постійні сварки та прибирання по графіку: яким було життя у радянських комуналках

Читать на русском
Автор
Місця не вистачало ні для людей, ні для їхніх речей Новина оновлена 14 травня 2024, 16:09
Місця не вистачало ні для людей, ні для їхніх речей. Фото Колаж "Телеграф"

Бруд, шум та їдкий запах диму — більшість комуналок у СРСР виглядали саме так

У Радянському Союзі не так часто видавали окремі квартири родинам, частіше їх селили у так звані комуналки. На невеличкій площі жило багато людей, а про особистий простір тоді навіть не йшлось.

Одна родина жила в одній кімнаті, а кухню, передпокій, ванну та санвузол ділила з іншими сусідами. Цей спричиняло дискомфорт, тому сусіди часто сварились. Детальніше про умови проживання у радянських комуналках повідомляє "Телеграф".

Спільні кімнати були загальними або "нічийними"

Життя в комуналці залежало від того, чи змогли сусіди домовитись між собою про спільне проживання. Якщо так, то співіснування було більш-менш комфортним.

Найчастіше сусіди створювали графіки прибирання. Черговий повинен був підтримувати чистоту на спільній території. Зазвичай чергування тривало тиждень, але могли по-різному розподіляти навантаження. Наприклад, виділялось по тижню на кожну кімнату. Або ж кількість тижнів чергування залежала від кількості членів родини.

Такий варіант був можливий, якщо пощастило з сусідами. Частіше ж знаходились люди, які не поспішали виконувати свої обов’язки.

У таких комуналках часто було шумно та брудно. Спільні території вважались "нічийними", тому їх майже не прибирали, нічого там не лагодили. Особливо це було помітно у ванній та санвузлі, де вкрай важливо підтримувати чистоту.

Не всі сусіди були приємними

Якщо правила не виконував хтось один, то для нього забороняли користування. На двері ванної могли повішати замок, доходило навіть до такого.

Нерідко у комуналках смерділо димом. Не всі громадяни, які палять, турбувались про комфорт своїх сусідів, тому могли закурити навіть у себе в кімнаті.

Проживання в таких умовах приємним не назвеш. Тому у комуналках часто були скандали. Нерідко когось хотіли виселити, і тоді конфлікти були способом тиску на цю особу.

Приготування їжі на загальній кухні

На кухнях у комуналках були спільні столи та плити. Інколи родинам навіть виділяли окремі конфорки для приготування їжі.

Чистота цілком залежала від тих, хто проживав у комуналці. Але нерідко санітарний стан приміщення залишав бажати кращого. Ремонт там майже ніколи не робили, тому вигляд кімнати був не найкращим.

Якщо сьогодні на кухнях часто зустрічають гостей та просто збираються родинами для проведення часу разом, то в Радянському Союзі таке важко було уявити. Тоді хіба що можна було перекинутись кількома словами з сусідкою, поки готується страва.

Знаходитись довго в туалеті чи ванній не можна

Ці кімнати спільного користування часто ставали причиною для сварок. Якщо хтось там затримувався, сусіди не соромились кричати, стукати по стінах та дверях, вимагаючи скоріше звільнити приміщення.

Стан санвузла та ванної був жахливим. Ванна та унітаз (який нерідко ще й підтікав) швидко втрачали свою білизну. Через підвищену вологість у кімнатах часто була цвіль.

Раніше "Телеграф" повідомляв, хто такі "мінусники". Так у СРСР називали одну категорію населення. Для них навіть ввели спеціальні обмеження.