Мало хто знає, але навіть СРСР хотів брати участь у Євробаченні: кого планували відправити

Читать на русском
Автор
1300
Мало хто знає, але навіть СРСР хотів брати участь у Євробаченні: кого планували відправити Новина оновлена 12 травня 2024, 11:55

Радянський Союз жодного разу не брав участь у пісенному конкурсі

Україна посіла третє місце на Євробаченні у 2024 році. З моменту розпаду СРСР Україна регулярно посідає топові місця на головному пісенному конкурсі Європи. Але мало хто знає, що і сам "совок" якось був дуже близьким до того, щоб взяти участь у "розвазі капіталістів".

Про це пише "РБК-Україна". Як відомо, Радянський Союз жодного разу не брав участь у пісенному конкурсі. Хоча одного разу — у 80-х — СРСР був дуже близький до того, аби вперше представити свого артиста на Євробаченні.

Виявляється, в 1987 році тодішній міністр просвітництва РСФСР Георгій Веселов висунув ідею участі "союза нєрушимого" у пісенному конкурсі на тлі політичних реформ, розгорнутих генсеком компартії Михайлом Горбачовим. Це рішення було політично вмотивованим: глави "совка" думали, що участь у Євробаченні позитивно вплине на відносини між Радянським Союзом та капіталістичними країнами заходу. В одному з інтерв’ю колишній працівник радянської міносвіти Едуард Фомін говорив, що першим співаком, який мав бути потенційним представником СРСР на Євробаченні, був Валерій Леонтьєв.

Однак тоді ідеї Веселова не поділили ні однопартійці, ні сам Горбачов, мотивуючи це тим, що участь у Євробаченні — "занадто радикальний крок" навіть для періоду так званої "відлиги".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у СРСР намагалися викорінити похоронні традиції та що з цього вийшло.