Газети під шпалерами? Навіщо в СРСР вдавалися до таких дивацтв у ремонті

Читать на русском
Автор
Газети під шпалерами? Навіщо в СРСР вдавалися до таких дивацтв у ремонті Новина оновлена 15 травня 2024, 13:10

Причин було декілька

Радянський побут був наповнений безліччю деяких дивностей, про які тоді навіть не замислювалися. Однією з таких речей, яка сучасним людям може здатися химерною, є газети під шпалерами.

Багато з тих, хто народився в СРСР, знає, що в ті часи шпалери клеїли не просто на стіни, а ще й на шар із газет, яким попередньо обробляли поверхні. Причин для цього було декілька.

По-перше, у СРСР вимоги до квартирного ремонту відрізнялися від сучасних. Тоді мало хто турбувався про вирівнювання стін за допомогою штукатурки або ґрунтовки — шпалери клеїли на чорнову штукатурку. Природно, нерівності та дефекти чорнової штукатурки впадали у вічі: а покладені на голу стіну шпалери їх лише підкреслювали. Газети згладжували цей неприємний момент — і тому їхнє застосування під час проведення ремонтних робіт стало настільки популярним.

Також це робили через поганий клей. Клеючих складів для шпалер, як сьогодні, не було, найчастіше радянські господині робили клей самі — варили на плиті крохмаль і отримували клейстер. Чого не скажеш про газети — завдяки характерному паперу вони і надійніше прилипали до голих стін, і чудово зчіплялися з самими шпалерами.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чому в СРСР робили підковдри з діркою посередині.