Найжорсткіші заборони Успенського посту: в які дні не можна навіть олію

Читать на русском
Автор
Що і коли можна їсти в Успенський піст
Що і коли можна їсти в Успенський піст. Фото Колаж Телеграфу

Заборони в їжі, які передбачає дотримання Успенського посту

Успенський піст – один із найжорсткіших за обмеженнями у їжі. Він починається відзначенням Медового Спаса, 1 серпня, і завершується 14 серпня Успінням Богородиці. Цей піст — єдиний, присвячений Богородиці.

На сайті Православної Церкви України нагадують — це не лише період утримання від деяких продуктів харчування, а час для спілкування з Богом та духовного очищення. Та він саме з точки зору складання меню має певні особливості.

Що та як їсти в Успенський піст

Впродовж посту заборонені всі продукти тваринного походження. Також не можна їсти страви, приготовані з використанням рослинної олії, з деякими винятками. Так, у суботу та неділю ( це 3, 4, 10 та 11 серпня) можна їсти рослинну олію. Важливий виняток — свято Преображення Господнє (6 серпня), в цей день дозволяється споживати рибні страви.

Особливості харчування

Хоча піст передбачає обмеження в їжі, українська кухня пропонує безліч смачних і різноманітних пісних страв. У дні посту дозволяється вживати:

  • Овочі та фрукти в різних формах. Свіжі, тушковані, запечені, у вигляді салатів і супів. Збагатіть раціон молодою картоплею, помідорами, огірками, кабачками, баклажанами, яблуками тощо.
  • Крупи, такі як гречка, рис, перловка, пшоно – основа багатьох пісних страв. З них готують каші, котлети, запіканки.
  • Бобові, такі як сочевиця, квасоля, горох багаті на білок і клітковину. Їх додають у супи, салати, готують з них котлети.
  • Гриби – чудова добавка до пісних страв. Їх можна смажити, тушкувати, маринувати.

Ідеї пісних страв з української кухні:

Пам’ятайте, що піст — це не лише обмеження в їжі. Це час для самовдосконалення, духовного зростання та зміцнення зв’язку з Богом.