Яке сьогодні, 18 червня, свято: що не можна робити, щоб не прийшли великі страждання

Читать на русском
Автор
1400
Яке сьогодні свято – Міжнародний день пікніка
Яке сьогодні свято – Міжнародний день пікніка. Фото Freepik

Сьогодні за народними прикметами не можна шикувати та сумувати

У вівторок, 18 червня, православні віряни та греко-католики згадують священномученика Леонтія. Нагадаємо, що цієї неділі християни східного обряду святкують Трійцю 2024.

Монах Леонтій був кліриком Печерської єпархії, який у юності прийняв чернецтво, служив Господу постійною молитвою та уподібнювався до досконалих святих отців у своїх молитовних подвигах і послуху.

Ще сьогодні християни вшановують Леонтія, який жив у I столітті. Він був безстрашним солдатом, який служив у Тріполі. Попри смертельну небезпеку, він проповідував християнство городянам та солдатам. Імператор Адріан, який люто ворогував із християнами і переслідував їх, наказав заарештувати Леонтія.

Леонтію на шию поклали важкий камінь і підвісили до стовпа нагору ногами, але ніщо не змусило його зректися Христа. Імператор наказав забити його до смерті ціпком. Після смерті тіло святого Леонтія було викинуто за межі міста, але християни з повагою поховали його недалеко від Тріполі.

Традиції та прикмети на 18 червня

Цього дня особливу увагу приділяли домовику. Його наші пращури пригощали солодощами, випічкою та молоком. Вважалося, що так можна позбавити оселю поганої енергетики та нечистої сили.

Господині у давнину пекли 18 червня хліб і млинці, що символізують сонце. Вважалося, що кожен, хто відкусить від цього хліба, буде щасливим протягом усього року.

млинці на столі зі сметаною
Фото: pixabay
  • Багато опадів – до сніжної зими.
  • Якщо вранці немає роси, вдень буде дощ.
  • Духота з самого ранку — до поганої погоди до вечора.
  • Якщо вранці туман, вдень буде спека.

Що не можна робити 18 червня

  • Сумувати — погана прикмета цього дня.
  • Проводити час на самоті – весь наступний рік буде таким же самотнім.
  • Скаржитися на життя, розповідати про свої особисті проблеми – їх стане ще більше.
  • Хвалитися успіхами, талантом, красою – все може зникнути відразу.
  • Злословити, пліткувати — все сказане обернеться проти вас.
  • Витрачати гроші — повернути витрачене вдасться дуже нескоро.
  • Вживати будь-який алкоголь — до великих неприємностей та страждань.

У кого іменини 18 червня

Цього дня іменини святкують Ніканор, Віктор, Олександр, Сергій, Василь, Леонтій.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

18 червня у світі та в Україні зустрічають Міжнародний день суші, Міжнародний день паніки, Міжнародний день пікніка, День народження дитячого візка, Всесвітній день гармонії, День сталої гастрономії, Міжнародний день гордості за успіхи аутистів, День недалекого майбутнього.

У США сьогодні День вишневого торта (щороку третій вівторок червня), Національний день риболовлі (National Go Fishing Day), Національний день сироробів (National Cheesemakers Day), День чищення акваріума (Clean Your Aquarium Day), День марнотратства (National Splurge Day).

У Латвії 18 червня відзначають День сиру, у Британії – День битви при Ватерлоо, у Камбоджі – День народження королеви-матері (Queen Mother`s Birthday), у Єгипті – День евакуації (Evacuation Day), у Бразилії – День японської імміграції.

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у червні 2024 року за новим стилем.