Коли Івана Купала за новим стилем: дата і що не можна робити у свято

Читать на русском
Автор
1272
Івана Купала для українців особливе народне свято
Івана Купала для українців особливе народне свято. Фото kalush.informator.ua

Язичницьке свято переплелося з шануванням святого Іоанна Хрестителя

Одне з найбільших літніх свят для українців — Івана Купала. Щорічно його відзначали в ніч із 6 на 7 липня, але у 2024 році дата змінилася. Все через перехід церковного календаря на новоюліанський стиль.

День Івана Купала перейшов до нас із язичницьких часів і спочатку був пов’язаний зі святкуванням літнього сонцестояння. У цей час наші пращури поклонялися богу Купалі, покровителю родючості. Одним із головних обрядів цього дня було купання в річках та лазнях, яке символізувало очищення від гріхів та хвороб.

З приходом християнства свято вирішили не скасовувати, а пов’язати з церковною подією – різдвом святого Іоанна Предтечі (Хрестителя), який хрестив у річці Йордан Спасителя Ісуса Христа.

Коли святкують Івана Купала у 2024 році

Раніше це свято відзначалося 7 липня. Тепер православні віряни та греко-католики (християни східного обряду) святкують усі неперехідні православні свята на 13 днів раніше, тому Івана Купала відзначатиметься 24 червня.

Традиції і що не можна робити на Івана Купала

У ніч на Купалу люди стрибають через велике багаття. У народі вірили, що так можна очиститися від гріхів і позбутися хвороб. А якщо закохані зможуть перестрибнути через багаття, не роз’єднавши рук, їхнє кохання протримається на все життя.

Незаміжні дівчата плетуть квіткові вінки, кріплять запалену свічку і пускають по воді. В який бік попрямує вінок — на тому шляху дівчині зустрінеться суджений. А от якщо вінок потонув — заміжжя доведеться чекати ще довго.

дівчата на івана купала опускають вінки у воду
Фото: kr.informator.ua

Ще одним атрибутом свята є міфічна папороть. Є переказ, що він з’являється лише вночі на Івана Купала. Той, хто знайде квітку папороті, набуде здатності виліковувати будь-які хвороби та розуміти мову тварин і птахів.

Що не можна робити на Івана Купала

  • Спати в ніч на Івана Купала – в цей час активізується нечиста сила.
  • Ходити в ліс — нечиста сила здатна завдати шкоди. Тільки найвідважніші вирушають у ліс за квіткою папороті.
  • Купатися – русалки можуть потягнути на дно.
  • Позичати гроші, підбирати знайдені випадково гроші — так може зникнути добробут.

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Це також називають День святої Трійці, П’ятидесятниця, Зелене свято.