Коли українці відзначатимуть Петра й Павла цьогоріч: нова дата та головні заборони

Читать на русском
Автор
2163
Дата, традиції та заборони Петра й Павла
Дата, традиції та заборони Петра й Павла. Фото prozoro.net.ua

До свята залишилось зовсім трохи

Петра й Павла — важливе свято для християн у всьому світі, яке відзначають влітку. Раніше воно припадало на 12 липня, але зараз маємо іншу дату. Адже з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква та Православна церква України перейшли на новоюліанський календар. Тому з цього моменту деякі свята отримали інші дати.

Нова дата Петра й Павла 2024

Відповідно до новоюліанського календаря, Петра й Павла в Україні цього року відзначатимуть 29 червня. У цей день віряни згадують апостолів Петра і Павла та вшановують їхній перехід у вічне життя. Їх вважають найближчими учнями Ісуса Христа, які популяризували християнську віру по всьому світу. Петро й Павло померли у жахливих муках, залишаючись вірними Спасителю.

Вперше свято почали відзначати у 324 році. Вважається, що в цей час в Константинополі звели церкви на честь апостолів Петра і Павла. Священнослужителі почали вшановувати цих апостолів 29 червня, бо в цей день мощі Петра й Павла перенесли до Константинопольського храму.

Традиції Петра й Павла 2024

З давніх-давен свято Петра й Павла асоціювалось в українців з настанням літа. Воно ще мало іншу назву — "Петрів день". До цього дня дівчата плели вінки з польових квітів, зокрема, додавали туди маки. Свято супроводжувалось піснями й танцями.

Віряни традиційно зранку йшли до храму на ранкову службу. А увечері господині накривали столи й пригощали гостей рибними стравами й сирними бабками. Родзинкою столу були пшеничні коржі — "мандрики", які дістали назву від слова "мандрувати". Річ у тім, що Петро й Павло часто подорожували, поширюючи серед людей Слово Боже.

Також саме з Петра й Павла починався літній період весіль. За віруваннями, шлюб, укладений в цей день, буде довгим і щасливим.

Заборони на Петра й Павла 2024

Є кілька речей, які не варто робити у свято Петра й Павла, якщо не хочете мати проблеми. Церква застерігає від:

  • важкої фізичної роботи ( у саду, на городі, ремонти, прибирання)
  • рукоділля — забороняється шити, вишивати;
  • не можна говорити про когось погане, бажати зла та пліткувати;
  • не варто брати у борг і позичати комусь гроші;
  • відправлятися у ліс і купатися.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли Івана Купала за новим стилем. До свята залишилося небагато часу.