Яке сьогодні, 14 червня, свято: що не можна робити, щоб не притягнути до хати нещастя

Читать на русском
Автор
1185
Яке сьогодні свято — День Єлисея Гречкосія
Яке сьогодні свято — День Єлисея Гречкосія. Фото Freepik

У світі відзначається День донора крові, а християни згадують пророка Єлисея

У п’ятницю, 14 червня, православні віряни та греко-католики вшановують пам’ять пророка Єлисея, якого в народі прозвали Єлисеєм Гречкосієм. До переходу церковного календаря на новоюліанський стиль святого згадували 27 червня.

Біблійний пророк Єлисей був родом із села Авелмаум, розташованого поблизу Йордану. Його закликав до пророцького служіння святий пророк Божий Ілля. Єлисей служив пророком понад 65 років, за шести ізраїльських царів, починаючи з Ахазу і до Йоаса.

За своє життя Єлисей здійснив безліч чудес: зцілював безнадійно хворих, воскресав мертвих і передбачав майбутнє. Наприклад, він розділив води Йордану, зробив воду Єрихонського джерела придатною для пиття, врятував від загибелі війська ізраїльського та юдейського царів, що знаходилися в безводній пустелі, і позбавив бідну вдову від голодної смерті чудовим множенням олії в посудині. Жінка з Сонама, яка надала пророку гостинність, була благословлена за його молитвою народженням сина, а коли дитина померла, Єлисей її воскресив.

Святий пророк помер у глибокій старості у Самарії (історична область Ізраїлю). Імператор Юліан Відступник наказав спалити мощі Єлисея, але християни зберегли їх, і частину останків святого було перенесено до Олександрії, Єгипет.

Традиції та прикмети на 14 червня

Пророк Єлисей у народному календарі відомий як Гречкосій, оскільки в цей період за старих часів продовжували сіяти гречку. Зазвичай наші пращури робили це у ясну та суху погоду.

Гречка була надзвичайно важливою культурою. Для її посіву був потрібний дощ, щоб насіння могло швидше прорости. Вважалося, що якщо у цей день буде дощ, то ще сім днів буде сира погода.

гречка на столі з овочами
Фото: freepik
  • Дощовий день — погана погода простоїть сім днів.
  • Чорні хмари опівдні віщують опади увечері.
  • Бабки сильно цокають — до негоди.
  • Якщо виглянуло сонце через хмари, то залишок літа буде сухим і вдасться благополучно прибрати сіно.
  • Якщо повіяв північно-західний вітер, то йтиме дощ.

Що не можна робити 14 червня

  • Лінуватися — почнуться серйозні грошові проблеми.
  • Використовувати для харчування яйця з двома жовтками — бути біді.
  • Рвати жовтці — до скандалу з важливою людиною, яка зіпсує ваше життя.
  • Лаятись і сваритися з родичами – це притягне до хати нещастя.

У кого іменини 14 червня

Сьогодні іменини святкують Олександр, Георгій, Віра, Вікторія, Єлисей, Мефодій, Мстислав, Микола та Володимир.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

14 червня у світі разом з Україною зустрічають Всесвітній день донора крові, Міжнародний день блогера, День кавових зерен, Міжнародний день ванни та День бурбона.

У США сьогодні відзначають Національний день прапора, День народження армії, Національний день одружень (National Marriage Day), День пісочного пирога з полуницею (National Strawberry Shortcake Day), День сімейної історії (Family History Day) та День "Паузи для клятви" (Pause for the Pledge).

У Польщі – День пам’яті жертв німецьких нацистських концентраційних таборів, в Естонії та Латвії – День пам’яті жертв комуністичних репресій, у Литві – День жалоби та надії.

Раніше ми писали, якою буде погода 14 червня в Україні. Синоптики обіцяють дощі з грозами, град та шквали.