Яке сьогодні, 29 червня, свято у світі та в Україні, у кого іменини

Читать на русском
Автор
Яке сьогодні свято — Міжнародний день тропіків
Яке сьогодні свято — Міжнародний день тропіків. Фото Freepik

Привітайте сьогодні Петра та Павла, а також промислових дизайнерів з їхнім професійним святом

Цієї суботи християни східного обряду за новоюліанським календарем відзначають важливе церковне свято — День святих великомучеників Петра та Павла. Водночас у світі сьогодні 29 червня зустрічають низку свят — професійних та дуже незвичайних для українців.

"Телеграф" розповідає, які події в Україні та в інших країнах святкують цієї суботи. Серед найбільших – День тропіків, День заснування Нобелівської премії, День промислового дизайну та інші цікаві дати.

День промислового дизайну

World Industrial Design Day вперше був відзначений у 2007 році, проте сама Всесвітня організація дизайну виникла ще далекого 1957 року. Промисловий дизайн – це професія, спрямована на виробництво виробів, які щодня використовуються мільйонами людей. Майже кожен предмет у наших оселях був розроблений саме промисловими дизайнерами. Ці люди розробляють продукцію для будинків, офісів, лікарень та шкіл.

День заснування Нобелівської премії

29 червня щорічно відзначають День заснування Нобелівської премії, оскільки саме цього дня 1900 року було засновано Фонд імені Нобеля. Ця престижна премія відзначає досягнення людей, професійна діяльність яких пов’язана з медициною та фізіологією, хімією, літературою, фізикою, економікою (з 1969 року), а також нагороджуються особи, які сприяють встановленню миру в усьому світі.

Міжнародний день тропіків

International Day of the Tropics – свято ООН, яке відзначається 29 червня з 2016 року. Мета свята — звернути увагу на зміни, що відбуваються та гублять тропіки, особливо щодо вирубування тропічних лісів.

тропічний ліс
Фото: freepik

Також 29 червня світова спільнота відзначає День пошуків скарбів та секретів, Міжнародний день амброзії, Всесвітній день склеродермії, Міжнародний день поінформованості про сколіоз, Міжнародний день бруду, Всесвітній день проти відмови від свійських тварин.

У США сьогодні День вафельниці, День жимолості, День бармена та міксолога, День мигдального батончика, День фотоапарата. У Британії – День Збройних сил, в Іспанії – Винна битва, у Нідерландах – День ветеранів, у Непалі – Свято посадки рису.

У кого іменини 29 червня

Сьогодні свої іменини святкують Георгій, Неофіт, Петро та Павло.

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у липні 2024 року за новим стилем.