Яке сьогодні, 29 травня, свято: що можна і не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
1284
Яке сьогодні свято — День святої Феодосії Колосяниці
Яке сьогодні свято — День святої Феодосії Колосяниці. Фото Freepik

В Україні відзначають День топографічної служби ЗСУ, а християни вшановують святу Феодосію

Сьогодні 29 травня православні віряни та греко-католики згадують про святу Феодосію Константинопольську. До свята Трійці 2024 залишилося менш як місяць.

Феодосія жила у VIII столітті та походила із заможної родини. Після смерті батьків вона зреклася мирських благ, розділивши свій спадок з нужденними та залишивши кошти на створення ікон. Потім вона постриглася і вступила до жіночого монастиря.

Її популярність зросла після того, як вона відстояла ікону Спасителя від воїнів імператора Лева III Ісавра. Цей образ, який прикрашав храм уже понад 400 років, намагалися знищити. За опір владі ув’язнили Феодосію у в’язницю і піддали тортурам, які призвели до її смерті. Тіло святої було поховано в монастирі Діокритис у Константинополі, а на місці її поховання відбувалися численні чудеса зцілення.

Традиції та прикмети на 29 травня

У народі Феодосію прозвали Колосяницею і не просто так. 29 травня (11 червня за старим стилем) на полях починали зріти колосся. За старих часів дівчата збиралися в кола, виконуючи пісні та танці, після чого веселилися разом з хлопцями та каталися з ними по сходах.

  • Швидке повернення бджіл у вулики обіцяє зливу.
  • Якщо багато павуків видно і туман стелиться — встановиться хороша погода.
  • Вдень вітер дме в одному напрямку, а вночі посилюється, отже, часто йтиме дощ.
  • Тиша і сильна спека віщують грозу або град.
  • Сонце яскраво світить — до теплого вересня.

Що не можна робити 29 травня

  • Лихословити, сваритися – до хвороб.
  • Вирушати в далеку дорогу – біда може прийти.
на дорозі машина ліс
Фото: freepik
  • Одружитися і виходити заміж — шлюб може виявитися нещасливим, і подружжя розстанеться.
  • Давати гроші у борг — до втрати фінансів.
  • Йти на полювання — у лісі може підстерегти невдача.

У кого іменини 29 травня

Цього дня іменини святкують Олександр, Іван, Андрій, Лука, Марія, Федосія та Фелікс.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

В Україні 29 травня – День топографічної служби Збройних сил. Служба топографії Збройних Сил України займається попередньою підготовкою території країни у галузі топографії та геодезії, забезпечує навігаційні та топографічні дані для щоденної діяльності Збройних сил, а також під час операцій та бойових дій.

У світі сьогодні зустрічають такі свята як Всесвітній день здорового травлення, Всесвітній день видри (щороку в останню середу травня), Міжнародний день миротворців ООН (International Day of United Nations Peacekeepers), День ворожіння на ромашках, День тютюнового диму, День кінця середньовіччя (End of the Middle Ages Day) та День бісквіта.

У США 29 травня відзначають День скріпки, День здоров’я людей похилого віку, Національний день півня з вином (National Coq Au Vin Day), День "Покладіть подушку в холодильник" (Put a Pillow on Your Fridge Day), День компосту (National Learn About Composting Day); у Канаді — День "Рахуй кожен кіловат" (Count Every Kilowatt Day); у Великій Британії — День дубового яблука (Oak Apple Day); у Швеції — День ветеранів (Veterandagen); у Польщі – День ветеранів військової служби за кордоном.

Зазначимо, що вже третій навчальний рік в Україні закінчується за умов війни. Раніше ми писали, коли в школах пролунає останній дзвінок 2024.