Свято 16 травня: що не можна робити сьогодні, щоб у домі не оселилося горе

Читать на русском
Автор
5654
Яке сьогодні церковне свято — День Федора Житника
Яке сьогодні церковне свято — День Федора Житника. Фото Freepik

Сьогодні християни вшановують святого Феодора Освяченого, а в Україні відзначають День вишиванки

У четвер, 16 травня (29 травня за старим стилем), православні віряни та греко-католики за новоюліанським церковним календарем вшановують пам’ять святого Феодора Освяченого. У народному календарі відзначається свято "Федір Житник".

Феодор, який жив у IV столітті в Єгипті, прославився своєю святістю і був названий "Освячений", оскільки першим у своїй обителі став священником.

Він народився в багатій та знатній християнській родині. У 14 років Феодор таємно залишив дім і оселився у монастирі. Пізніше він став учнем преподобного Пахомія Великого в Тавенніській обителі. Бажаючи дотриматися обітниці зречення світу, він навіть відмовився зустрічатися з матір’ю.

Через деякий час святий Пахомій призначив Феодора будівельником Тавенніської обителі, а сам пішов у більш відокремлений монастир. Після смерті Пахомія, Феодор Освячений очолив Тавенніську обитель і потім став керувати всіма Фіванськими монастирями.

Феодор Освячений прославився даром чудотворень. Він помер у глибокій старості у 368 році.

Традиції та прикмети на 16 травня

У народі Феодора прозвали Федором Житником, оскільки вважалося, що це був останній день для посіву жита, тобто хлібних злаків — пшениці, жита, вівса та ячменю. 16 травня традиційно варили кашу з пшона, манки чи гречки, але особливо популярною була ячна каша. Залишки їжі віддавали домашнім тваринам.

На Русі наші пращури починали підготовку до весілля, вірячи, що саме 16 травня — найкращий час для цього. Вважалося, що якщо розпочати приготування сьогодні, майбутнє подружжя буде щасливим у шлюбі.

  • Після дощу метелики не літають, отже, негода повториться.
  • Купчасті хмари швидко рухаються в одному напрямку — до ясного та сухого дня.
  • Якщо пелюстки латаття показалися, заморозків вже не буде.
  • Припікаюче сонце віщує гарне літо.
сонце
Фото: freepik
  • Вранішнє цвітіння горобини обіцяє тепло, пізнє — погожу осінь.
  • Грім свідчить про багатий урожай.

Що не можна робити 16 травня

  • Залишати не з'їдену їжу на тарілках — у майбутньому будете харчуватися недоїдками.
  • Наводити лад у домі перед тим, як завершиться робота на городі — урожай виявиться бідним.
  • Одягати речі червоного кольору – до втрати нареченого.
  • Заплітати кіски – наречений піде до іншої дівчини.
  • Користуватися ложками – горе та біда оселяться у домі.

Хто має іменини 16 травня

Сьогодні свої іменини відзначають Олександр, Георгій, Єфрем, Касьян, Лаврентій, Федір та Муза.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щороку у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Це один із найбільш святкових та популярних днів у календарі. У давнину вишивка служила не лише окрасою, а й оберегом від злих духів та бід, маючи символічне значення.

Насправді День вишиванки — це не лише свято, а й можливість для українців відсвяткувати свою культурну спадщину та традиції. У цей день люди висловлюють єдність та солідарність у любові до країни та її культури. День вишиванки був створений для популяризації цього виду ремесла та підтримки українських майстрів вишивки.

Також у світі 16 травня зустрічають Міжнародний день світла (International Day of Light), День біографів (Biographers Day), Міжнародний день мирного співіснування, День барбекю, День танців з привидами, День коктейлю "Цезар" (щороку третього четверга травня), Свято підлиз, День коктейлю "Мімоза" (National Mimosa Day) та День загальної поінформованості про доступність (Global Accessibility Awareness Day, щороку в третій четвер травня).

Нагадаємо, що зараз чудовий час для того, щоб відзначити свята за шашликом. Ми писали, які помилки можуть зіпсувати смак м'яса.