Самі себе труїте: чому картопля стає зеленою та чи можна її їсти

Читать на русском
Автор
Картопля зеленіє через одну просту причину Новина оновлена 14 травня 2024, 12:58
Картопля зеленіє через одну просту причину

Розповідаємо, чи можна їсти картоплю, якщо зрізати зелену частину

Картопля покривається зеленими плямами внаслідок дії сонячного світла. Пігмент хлорофіл, що міститься в овочі, забарвлює частину бульби в зелений відтінок, а хімічні процеси призводять до утворення в ній отруйного алкалоїду, який називається соланін.

Що робити, якщо картопля зелена – рекомендації

Соланін погано впливає організм людини. При цьому його токсична дія особливо небезпечна для дітей.

Цей алкалоїд може викликати:

  • проблеми зі шлунком;
  • гастрит;
  • виразки;
  • судинні захворювання;
  • інтоксикацію організму аж до отруєння.

Якщо цятка невелика, багато хто просто зрізає позеленілу ділянку і пускає на приготування їжі частину, що залишилася. Доза соланіну з однієї бульби невелика, але краще цього не робити. Особливо обережно потрібно підходити до цього питання, якщо ви готуєте їжу для дітей. Їх незміцнілі організми набагато більше наражаються на ризик отримати граничну дозу отруйного алкалоїду.

Тому краще не шукати відповіді на питання, як позбутися соланіну в картоплі, а відправити такі бульби у відро для сміття. Якщо у вас є дачна ділянка або прибудинкова клумба, тоді — в компостну яму.

Як зберігати картоплю, щоб вона не зеленіла — поради

Дотримуйтесь простих правил:

  • забезпечте відсутність прямого світла;
  • зберігайте у темному місці, уникаючи підвищених температур;
  • місце зберігання повинне добре провітрюватися.

Також слід взяти до уваги, що різна картопля має різний ступінь схильності до цих процесів. Найчастіше ми стикаємося з тим, що позеленіла молода картопля, але й торішні бульби при неправильному зберіганні стають непридатними для вживання.

Раніше "Телеграф" розповідав, як одразу почистити багато молодої картоплі. З цим лайфхаком ваші руки залишаться чистими!