З весняних заморозків – у літню спеку: синоптик дав детальний прогноз погоди до кінця травня

Читать на русском
Автор
pexels.com Новина оновлена 20 травня 2024, 11:40

Східний вітер принесе майже штормову погоду

Друга декада травня у більшості областей України виявилася аномально холодною. Середньодобова температура місцями була нижчою за норму на 6–9 градусів! Крім того, у північних, східних та західних областях місцями відзначалися заморозки у повітрі до -2°С, що призвело до негативних наслідків в аграрному секторі та садівництві.

Однак з кожним днем відбувається підвищення температури як у нічний час, так і вдень завдяки місцевому прогріву повітряної маси на тлі поля підвищеного атмосферного тиску. Про це "Телеграфу" розповів відомий синоптик Ігор Кібальчич.

За його прогнозом, подібна тенденція збережеться й у третій декаді травня. Очікується досить комфортна погода з літніми показниками температури повітря, підвищеним атмосферним тиском та дефіцитом опадів.

Циклони та атмосферні фронти проявлятимуть помітну активність лише у західних областях та місцями – у північній частині України. У решті регіонів наростатимуть показники посушливості, а відтак – і пожежна небезпека вищого рівня (5 клас). Тому синоптик наполегливо просить акуратно та відповідально підходити до відпочинку на природі та не розводити багаття, особливо у лісових зонах.

Отже, з 21 по 24 травня температура повітря вночі в Україні коливатиметься в межах +9…+16°С, удень +22…+29°С. Приблизно таке тло температур протримається і до 28 травня. Тільки в останні дні місяця (29—31 травня) внаслідок надходження свіжішого повітря з північного сходу очікується незначне похолодання приблизно на 3–5 градусів.

Дощі протягом прогнозованого періоду випадатимуть найчастіше у західних областях, а також місцями – у північних та центральних регіонах. Часом вони супроводжуватимуться грозами, місцями можливий град та шквалисте посилення вітру. Однак зволоження територій України буде украй нерівномірним внаслідок локальності зон випадання опадів.

Крім того, через посилення антициклону над північно-східною Європою прогнозується вітряна погода у південних, східних та центральних областях після 23 травня. Тут пориви переважно східного вітру можуть сягати 15–20 м/с, прогнозує Ігор Кібальчич.

карта погоди
На карті представлено середнє поле атмосферного тиску над Європою з 19 по 26 травня та його відхилення від норми. Добре видно, що вся північна і східна частина регіону перебуватиме в умовах антициклональної циркуляції з атмосферним тиском вище за середні кліматичні показники