Час готувати троянди до зими: як і чим правильно вкривати кущі квітів, щоб не вимерзли

Читать на русском
Автор
Корисні поради щодо підготовки троянд до зими Новина оновлена 20 серпня 2024, 13:46
Корисні поради щодо підготовки троянд до зими. Фото Телеграф/freepik

Є кілька важливих порад, як підготувати троянди до зими

Досвідчені садівники знають, що кущі троянд потрібно ретельно підготувати до зими. Це вимогливі та примхливі рослини, які можуть вимерзати взимку від сильних морозів, тому варто подбати про їхнє укриття. "Телеграф" вже розповідав, що робити з чорнобривцями після цвітіння, а сьогодні ділиться порадами, як правильно підготувати троянди до зимових холодів.

Як виявилося, розпочинати підготовку до зими можна вже зараз, у серпні, пише rivne1.tv. Почати варто з удобрення та підготовки матеріалів для укриття.

Підготовка троянд до зими

Починаючи з серпня, зупиніть підживлення кущів комплексними добривами та органікою. Востаннє можна підгодувати троянди у другій половині вересня – калійною магнезією. Якщо розсипати гранули на поверхні ґрунту навколо кущів – це сприятиме розвитку кореневої системи та зміцнить кущі перед морозами.

Не раніше третьої декади вересня видаліть листя з кущів троянд, це послужить для рослини сигналом, що настав час "спати". При цьому варто залишити на кущах кілька відцвілих бутонів, коли насіння почне дозрівати, рослина сама почне готуватися до зими. Коли кущі трохи підсохнуть, можна займатися їх укриттям на зиму, але головне тут — не поквапитися.

Коли вкривати троянди на зиму?

Експерти радять не поспішати з укриттям та дочекатися настання перших мінусових температур та витримати їх 10-12 днів при температурі від –2 до –5 С градусів морозу. У такому разі кущі точно зупинять ріст і припинять свою життєдіяльність на період холодів. Найкраще вкривати троянди на зиму у першій чи другій декаді листопада. Найкраще це робити в суху погоду, коли встановиться температура в межах 5-7 градусів морозу.

Чим вкривати троянди на зиму?

Дивно, але найкращим засобом для укриття троянд та збереження тепла є сніг. Коли почнуться снігопади, зберіть сніг і присипте ним грунт навколо кущів. Хорошим засобом для утеплення троянд є лапник, гілки або тирса ялинки. А найпростіше і найбільш раціональне рішення — це вкрити троянди спеціальним синтетичним покривним матеріалом — лутрасил, агротекс, спанбонд.

Раніше "Телеграф" розповідав, що робити, якщо помідори почали тріскати на кущах. У чому причина та як врятувати врожай.