Коли в Україні відзначають День медика в 2024 році: традиції та історія свята

Читать на русском
Автор
1047
Тепер День медика відзначатимуть у сталу дату Новина оновлена 26 липня 2024, 08:29
Тепер День медика відзначатимуть у сталу дату. Фото Freepik

Дата свята змінилася

День медика — це професійне свято всіх працівників охорони здоров'я, яке відзначають в Україні щорічно. У 2024 році це свято має нову дату святкування. Воно має багату історію та традиції, що дозволяють віддати належне важкій і важливій праці медиків.

Раніше День медика відзначали в червні, а точніше, в третю його неділю. Сталої дати свята не було. Однак цьогоріч дата змінилася. Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського, починаючи від 2024 року, День медика відзначаємо 27 липня. Тепер дата буде сталою.

Історія впровадження Дня медика в Україні

Ідея відзначати День медика з'явилася ще за радянських часів. У 1980 році Президія Верховної Ради СРСР видала указ, яким затвердила День медичного працівника, який з того часу святкували кожної третьої неділі червня. Після здобуття незалежності Україна зберегла цю традицію, продовжуючи відзначати свято на державному рівні.

Фото: freepik

Це свято стало важливою частиною вшанування тих, хто щоденно бореться за здоров'я і життя людей. Медичні працівники — від лікарів до медсестер, від фельдшерів до санітарів — усі вони грають ключову роль у забезпеченні добробуті суспільства.

У багатьох містах і селищах проводяться урочисті церемонії, на яких відзначають кращих медичних працівників. Вони отримують почесні грамоти, медалі, подяки від державних і місцевих органів влади. У довоєнний період проводилися святкові концерти та заходи.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли українці відзначають Яблучний Спас у 2024 році. З переходом на новий юліанський календар дата святкування змінилася.