Нова дата Яблучного Спасу у 2024 році: коли українці відзначають Преображення Господнє

Читать на русском
Автор
711
У народі Преображення називається Яблучним (Великим) Спасом
У народі Преображення називається Яблучним (Великим) Спасом. Фото Pixabay

Після переходу на новий календар дата святкування змінилася

Преображення Господнє — значуще християнське свято, яке відзначається церквою з IV століття. З переходом на новий юліанський календар дата святкування змінилася з 19 серпня на 6 серпня. Цього року свято припадає на вівторок.

Свято відзначає подію, коли Ісус Христос на горі Фавор постав перед апостолами в незвичайному вигляді: його обличчя та одяг сяяли. Вважається, що Своїм Преображенням Спаситель показав, якими стануть люди в Царстві Небесному і як зміниться земний світ. Основний сенс свята полягає у висловленні подяки Богу за всі даровані блага.

Відомо, що наприкінці серпня в давні часи наші пращури відзначали свято врожаю, і в народному календарі воно отримало назву Яблучний або Великий (Другий) Спас.

Цього дня у всіх храмах дзвонять дзвони, а священники проводять служби. Християни відвідують церкву, щоб освятити продукти, які потім будуть подані до святкового столу. У кошик для освячення обов’язково кладуть яблука.

Що не можна робити в Яблучний Спас 6 серпня

  • Вживати м’ясо, молочні продукти та яйця, можна дозволити собі рибу. Все через Успенський піст, який у 2024 році розпочнеться 1 серпня та закінчиться 14 числа.
  • Їсти яблука, не освятивши їх попередньо у церкві.
  • Розважатися, шуміти, сварити та лихословити.
  • Прибиратися та прати.
  • Шити та в’язати.

Раніше ми писали, коли у 2024 році відзначається Медовий Спас. До переходу на новоюліанський церковний календар свято відзначалося 14 серпня.