Маковий Спас: що категорично заборонено робити на Маковія та після свята

Читать на русском
Автор
983
Заборони на Маковий Спас
Заборони на Маковий Спас. Фото lviv.vgorode.ua

Що не можна робити на Медовий Спас

У четвер, 1 серпня, православні українці святкуватимуть Маковія або Маковий Спас. Цього дня заведено ходити до церкви та освячувати певні продукти, а також готувати страви з маком та медом.

Також, у четвер розпочинається Успенський піст, що триватиме два тижні. Що категорично не можна робити на Маковий Спас розповідає "Телеграф".

На Маковія заборонено бажати комусь зла, оскільки воно може повернутися. Не можна вживати нецензурні слова, конфліктувати, ображати або цькувати інших. Також забороняється працювати по дому та на землі. До Спасу не можна їсти мед, поки він не буде освячений у церкві.

Гучні компанії, особливо біля пасіки, також під забороною, інакше бджоли можуть не принести мед наступного року. Купатися у водоймах не рекомендується, оскільки є ризик захворіти.

З Маковія розпочинається Успенський піст, під час якого віряни суворо обмежують свій раціон. Заборонено вживати м'ясо, рибу, яйця та молочні продукти. Піст триватиме до 14 серпня. Проте саме 1 серпня дозволяється вживати гарячу їжу без олії.

Раніше ми писали, як приготувати пісну сметану. Вона чудово доповнить борщ або деруни.