Перший Спас: що покласти у кошик для освячення у храмі та які страви приготувати на Маковія

Читать на русском
Автор
Що покласти у кошик на Маковея
Що покласти у кошик на Маковея. Фото tsn.ua

Що приготувати на Медовий Спас

З 1 серпня православні віряни святкують одне з найбільших церковних свят — Маковея або ж Медовий Спас, перший Спас, Мокрий Спас, Медовий Спас. Ця дата також припадає на початок Успенського посту, який має свої обмеження та особливості.

Цього дня заведено ходити до церкви та освячувати продукти. А також готувати певні страви. Що саме варто покласти до кошику та що приготувати розповідає "Телеграф".

Що приготувати на Маковея та покласти у кошик

Оскільки мак дозріває саме в цей період, у народній уяві ім'я Маккавея асоціюється з маком, і на свято освячують мак.

На Медовий Спас у храмах проводяться служби на честь Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього та здійснюють мале водосвяття, тому свято також називають Спас на воді або Мокрий Спас. Люди вірять, що в цей день вода має лікувальні властивості, тому її освячують, а потім використовують для лікування.

Крім того, за традицією, до церкви приносять овочі, фрукти та мед для отримання благословення на збір врожаю. Вважається, що до цього дня бджоли запечатують стільники, і мед потрібно викачувати. Однак скуштувати його можна лише після освячення. Також у святковому кошику на Медовий Спас повинні бути такі продукти:

  • хлібобулочні вироби, які є символом сім'ї та дому;
  • хрін символізує те, що людина стійко несе свою віру;
  • сіль є символом того, що людину не лякають життєві труднощі.

Також у це свято святять коробочки маку – з них роблять букет "маковик", до якого повинні входити 17 трав і квітів, серед яких:

  • м'ята;
  • полин;
  • овес чи пшениця, жито;
  • материнка;
  • звіробій;
  • безсмертник;
  • чорнобривці;
  • волошки;
  • соняшник;
  • рута;
  • буркун;
  • тирлич;
  • любисток;
  • будяко;
  • деревій;
  • володушка;
  • цикорій та інші.

Коробочки маку та колосся повинні бути в центрі "маковичка". Освячений букет зберігають у будинку протягом усього року. Наші предки також вішали макові коробочки над вхідними дверима, щоб захистити себе від злих людей.

Головними частуваннями на Маковія вважаються мед і мак. У це свято кожен повинен скуштувати хоча б ложечку освяченого меду, щоб запастися здоров'ям на цілий рік. Існує приказка: "На перший Спас і жебрак медку спробує".

З цих двох продуктів на свято заведено готувати різноманітні страви. Можна пекти медові пряники, пироги, варити збитень. Мед використовують для читання змов від хвороб і на добробут родини. Випічкою та медом слід пригощати всіх, особливо тих, хто цього потребує.

Раніше ми писали, як приготувати ніжні та ситні пісні оладки. Ви захочете їх готувати навіть після посту.