Коли відзначаємо Міжнародний день дружби: що відомо про свято

Читать на русском
Автор
Міжнародний день дружби - історія і дата свята
Міжнародний день дружби - історія і дата свята. Фото Canva

Можна привітати своїх друзів у цей день

Дружба — це один з найміцніших видів стосунків між людьми, який базується на спільних інтересах, цінностях, взаємодопомозі та розумінні. Існує навіть спеціальне свято, присвячене дружбі.

"Телеграф" розповість, коли з'явився Міжнародний день дружби у світі. А ще дізнаєтеся, як заснували свято на офіційному рівні.

Коли Міжнародний день дружби

Цікаво, що День дружби відзначають у країнах світу в різні дати. Наприклад, в Індії друзів вітають в першу неділю серпня, у штаті Огайо у США — 9 квітня, у Непалі — 30 липня. Однак, Міжнародним днем дружби є саме 30 липня. Тому в Україні святкуватимуть День друзів у 2024 році 30 липня.

Цього дня хорошою ідеєю буде привітати всіх друзів, надіславши вітальну листівку або невеликий презент. Також можна зустрітися з друзями та піти в кіно, кафе, театр або інше, цікаве для вас місце.

Історія Всесвітнього дня дружби

Ідея запровадити свято дружби виникла ще у 20-х роках минулого століття у США. Ініціатором була Американська Національна Асоціація вітальних листівок з комерційних мотивів. Там пропонували людям купувати листівки для своїх друзів і таким чином, вітати їх зі святом.

Згодом до популяризації цієї ідеї долучився засновник Hallmark Cards Джойс Холл, оскільки його компанія якраз займалась створенням вітальних листівок.

У 50-х роках заснувати Міжнародний день дружби запропонував доктор Артеміо Брачіо. Він зробив акцент на важливості дружніх стосунків, незалежно від раси, віри чи кольору шкіри.

Так, виник рух World Friendship Crusade, який популяризував дружбу між абсолютно різними людьми, без будь-яких бар'єрів. Ідейники руху запропонували відзначати День дружби 30 липня. У 2011 році Генеральна Асамблея ООН затвердила відзначення Міжнародного дня дружби саме 30 липня.

Раніше "Телеграф" писав, коли українці відзначають Преображення Господнє в 2024 році. Дата змінилась через прийняття новоюліанського календаря.