Коли треба збирати капусту: як визначити її зрілість

Читати російською
Автор

Досвідчені дачники знають кілька секретів

Збір капусти – важливий етап, який вимагає уважності та знань. Визначення часу дозрівання та правильна техніка зрізання допоможуть зберегти врожай у найкращій якості. А раніше ми розповідали, яке добриво покращить ріст вашої капусти.

Не надто просто визначити, чи дозріла капуста. Тому варто знати критерії, за якими буде легко це зрозуміти. Про це розповідаємо разом з uaportal.

Визначення часу дозрівання пізньої капусти

Час збору врожаю капусти значною мірою залежить від її сорту. Різні сорти мають різний період дозрівання:

  • Рання капуста: зазвичай збирають у червні.
  • Середньостигла капуста: збір відбувається у серпні.
  • Середньопізні та пізні сорти: дозрівають через 110-135 днів після проростання, що припадає приблизно на вересень або початок жовтня.

Пізню капусту слід збирати після інших сортів, але до того, як температура повітря опуститься нижче -5°C. Оптимальний час для збору – жовтень-листопад.

Ознаки стиглої капусти

  • Гладкі, блискучі та щільні качани: зріла капуста має гладку поверхню, блиск та щільну структуру.
  • Хрусткий звук при стисканні: легке стискання зрілої капусти видає характерний хрусткий звук.
  • Зміна кольору листків: верхні листки набувають синюватого відтінку, а нижні – висихають і жовтіють.

Як збирати білокачанну та червонокачанну капусту

  • Для збирання врожаю обирайте суху та ясну погоду. Це допоможе уникнути гниття та забезпечить тривале зберігання капусти.
  • Під час зрізання капусти залиште приблизно 3 см качана. Це допоможе зберегти структуру качана та запобігти його розпаданню.
  • Залиште кілька зовнішніх листків для додаткового захисту капусти під час зберігання.

Раніше "Телеграф" розповідав, якими засобами треба підживити помідори, щоб урожай виріс гігантським. Томати потребують хорошої підгодівлі.