Досвідчені дачники знають кілька секретів
Збір капусти – важливий етап, який вимагає уважності та знань. Визначення часу дозрівання та правильна техніка зрізання допоможуть зберегти врожай у найкращій якості. А раніше ми розповідали, яке добриво покращить ріст вашої капусти.
Не надто просто визначити, чи дозріла капуста. Тому варто знати критерії, за якими буде легко це зрозуміти. Про це розповідаємо разом з uaportal.
Визначення часу дозрівання пізньої капусти
Час збору врожаю капусти значною мірою залежить від її сорту. Різні сорти мають різний період дозрівання:
- Рання капуста: зазвичай збирають у червні.
- Середньостигла капуста: збір відбувається у серпні.
- Середньопізні та пізні сорти: дозрівають через 110-135 днів після проростання, що припадає приблизно на вересень або початок жовтня.
Пізню капусту слід збирати після інших сортів, але до того, як температура повітря опуститься нижче -5°C. Оптимальний час для збору – жовтень-листопад.
Ознаки стиглої капусти
- Гладкі, блискучі та щільні качани: зріла капуста має гладку поверхню, блиск та щільну структуру.
- Хрусткий звук при стисканні: легке стискання зрілої капусти видає характерний хрусткий звук.
- Зміна кольору листків: верхні листки набувають синюватого відтінку, а нижні – висихають і жовтіють.
Як збирати білокачанну та червонокачанну капусту
- Для збирання врожаю обирайте суху та ясну погоду. Це допоможе уникнути гниття та забезпечить тривале зберігання капусти.
- Під час зрізання капусти залиште приблизно 3 см качана. Це допоможе зберегти структуру качана та запобігти його розпаданню.
- Залиште кілька зовнішніх листків для додаткового захисту капусти під час зберігання.
Раніше "Телеграф" розповідав, якими засобами треба підживити помідори, щоб урожай виріс гігантським. Томати потребують хорошої підгодівлі.