Церковне свято 29 червня: що можна і не можна робити сьогодні на Петра і Павла

Читать на русском
Автор
2820
Яке сьогодні свято — День Петра та Павла
Яке сьогодні свято — День Петра та Павла. Фото depositphotos.com

Християнам сьогодні не можна лихословити і віддавати щось із дому

У суботу православні віряни та греко-католики згадують святих Петра та Павла. До переходу церковного календаря на новоюліанський стиль ця подія відзначалася 12 липня.

День пам’яті двох святих завжди був закінченням Петрова посту, однак у 2024 році піст скасували через пізній Великдень і від нестачі днів у календарі до свята Петра та Павла, дата якого змінилася. Свято має велике значення як у церковному календарі, так і у народному.

Попри сумні події (обидва апостоли прийняли мученицьку смерть), цей день є святковим. Така ситуація не є рідкістю в історії православ’я, особливо якщо вважати день страти першого апостола днем перемоги над смертю. Петро і Павло були страчені в Римі в один день. Є версія, що це сталося з різницею в 1 рік.

Традиції та прикмети на 29 червня

У свято була традиція влаштовувати "гулянки Петрівки", під час яких наші пращури водили хороводи. Іноді проводилися ігри, у яких хлопці із закритими хустками обличчями ходили серед дівчат. Якщо дівчина впізнавала хлопця, це вважалося знаком її близького заміжжя.

Перед святом за старих часів прибирали оселі, плели гарні вінки з польових квітів і одягали їх на церковну службу. Також за старих часів вірили, що на Петра і Павла сонячні промені мають особливу магію. Вони не лише заряджають енергією, а й приносять удачу.

  • Якщо дощ, то сінокіс буде мокрий.
  • Різка зміна погоди протягом дня — до родючості та чудового врожаю.
  • Ясно 29 червня – рік буде хорошим.

Що не можна робити 29 червня

  • Робити важку роботу, займатися городом та садом.
  • Їсти фрукти нового врожаю — чекатимуть неприємності.
  • Після застілля прибирати зі столу залишки їжі — вони залишаються на столі для померлих родичів до ранку.
  • Віддавати щось із дому — так можна віддати сімейний добробут та удачу.
  • Лаятися, лихословити та сваритися — накликаєте на сім’ю лиха на весь рік.

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у липні 2024 року за новим стилем.