Яке церковне свято 22 червня: що можна і не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
766
Що не можна і можна робити 22 червня
Що не можна і можна робити 22 червня. Фото Depositphotos

Минулого року Українська Православна Церква перейшла на новий календар

Цього місяця українці відзначають кілька важливих церковних свят. У суботу, 22 червня, православні віруючі вшановують, згідно з новим календарем, день пам’яті священномученика Євсевія, єпископа Самосатського. Також у цей день відзначається Троїцька батьківська субота.

День пам’яті священномученика Євсевія

Священномученик Євсевій був християнським єпископом у IV столітті. Він відомий своєю твердою вірою та стійкістю у захисті православного християнства за часів, коли Церква зазнавала переслідувань з боку аріанців.

У 361 році Євсевій став єпископом міста Самосати, важливого християнського центру. У період його служіння почалися аріанські суперечки, і Євсевій активно виступав проти єресі, яка заперечувала божественність Ісуса Христа, підтримуючи православних єпископів та віруючих. За свою діяльність він був відправлений у вигнання імператором Валентом, але після його смерті повернувся до своєї пастви. Однак вороги православ’я продовжили переслідувати його і в 379 році Євсевій був жорстоко вбитий аріанами під час пастирської поїздки. З того часу він шанується як священномученик.

Троїцька батьківська субота

Також 22 червня відзначається Троїцька батьківська субота. Цього дня заведено йти до храму, щоби помолитися за упокій померлих. Потрібно цей день присвятити молитвам, роздумам та каяттю.

Цю поминальну суботу називають Вселенською, тому молитися прийнято за всіх померлих християн, особливо за тих, хто не встиг покаятися перед смертю або не був похований за християнськими звичаями. У Троїцьку суботу православні починають готуватись до святкування Трійці.

Що можна робити 22 червня

Цього дня треба відвідати службу у храмі, подати записку з іменами померлих, щоб священник згадав їх під час своєї молитви. Також у цей день заведено відвідувати цвинтарі.

День вважається сприятливим для роботи в будинку, городі та саду. Особливо рекомендується обробити овочі та фрукти від шкідників.

Що не можна робити 22 червня

У цей день забороняється висловлюватися нецензурно, розпускати плітки, конфліктувати, заздрити комусь, відгукуватися погано про померлих. Також не варто відмовляти у допомозі тим, хто її потребує.

Не рекомендується вживати алкогольні напої, веселитися та розважатися. Також бажано відмовитися від вживання м’ясних та молочних продуктів.

"Телеграф" писав раніше, коли у 2024 році українці відзначатимуть свято Трійця. Дата його святкування завжди прив’язана до дати Великодня.