Трійця 2024 за новим стилем: дата свята і чи буде ще один вихідний

Читать на русском
Автор
922
Свято Трійці завжди прив’язане до дати Великодня
Свято Трійці завжди прив’язане до дати Великодня. Фото Freepik

Стало відомо, коли цього року відзначається Трійця

Свято Трійці належить до 12 найважливіших церковних свят. "Телеграф" вже публікував церковний календар на червень, а сьогодні розповість, коли у 2024 році відзначається одне з найбільших релігійних свят Трійця.

Дата святкування Трійці завжди прив’язана до дати Великодня, тому вона також плаваюча. Це свято відзначається рівно на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння.

Коли відзначається Трійця у 2024 році

У 2024 році свято Трійця (П’ятидесятниця або Зелена неділя) відзначається у неділю, 23 червня, на 50-й день після Великодня.

Додатковий вихідний

Зазвичай свято Трійці припадає на неділю, але відзначається воно три дні. До війни в Україні другий день свята (понеділок) також був додатковим вихідним. Однак через дію військового стану всі додаткові вихідні на державні та релігійні свята були скасовані. Тож на Трійцю додаткового вихідного в Україні не буде.

Традиції та церковні обряди на Трійцю

У церквах на Трійцю відбуваються великі святкові богослужіння. Для святкової літургії священики навіть одягають спеціальну зелену рясу. Віряни приносять у храм букети квітів та зелені, щоб освятити, а потім несуть до себе додому та зберігають протягом року.

А головним атрибутом свята є зелені рослини — гілочки берези, липи, лепеха, татарське зілля, любисток та інші. Цими зеленими рослинами прикрашають храми, а віряни свої будинки. Вважається, що зелень допомагає захистити дім від зла та привертає в оселю благополуччя та щастя.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли українці відзначатимуть Петра та Павла цього року. Названо нову дату та головні заборони.