Трійця 2024 за новим стилем: дата свята і чи буде ще один вихідний

Читати російською
Автор

Стало відомо, коли цього року відзначається Трійця

Свято Трійці належить до 12 найважливіших церковних свят. "Телеграф" вже публікував церковний календар на червень, а сьогодні розповість, коли у 2024 році відзначається одне з найбільших релігійних свят Трійця.

Дата святкування Трійці завжди прив’язана до дати Великодня, тому вона також плаваюча. Це свято відзначається рівно на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння.

Коли відзначається Трійця у 2024 році

У 2024 році свято Трійця (П’ятидесятниця або Зелена неділя) відзначається у неділю, 23 червня, на 50-й день після Великодня.

Додатковий вихідний

Зазвичай свято Трійці припадає на неділю, але відзначається воно три дні. До війни в Україні другий день свята (понеділок) також був додатковим вихідним. Однак через дію військового стану всі додаткові вихідні на державні та релігійні свята були скасовані. Тож на Трійцю додаткового вихідного в Україні не буде.

Традиції та церковні обряди на Трійцю

У церквах на Трійцю відбуваються великі святкові богослужіння. Для святкової літургії священики навіть одягають спеціальну зелену рясу. Віряни приносять у храм букети квітів та зелені, щоб освятити, а потім несуть до себе додому та зберігають протягом року.

А головним атрибутом свята є зелені рослини — гілочки берези, липи, лепеха, татарське зілля, любисток та інші. Цими зеленими рослинами прикрашають храми, а віряни свої будинки. Вважається, що зелень допомагає захистити дім від зла та привертає в оселю благополуччя та щастя.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли українці відзначатимуть Петра та Павла цього року. Названо нову дату та головні заборони.