Колорадський жук ненавидить гостре: ось чим обробити картоплю від шкідника

Читать на русском
Автор
1159
Жуки можуть знищити рослину та врожай
Жуки можуть знищити рослину та врожай. Фото leto.ua

Отруту для колорадського жука купувати не доведеться

Колорадський жук — один із найпоширеніших шкідників на грядках із картоплею та томатами. Ці невеликі комахи світло-жовтогарячого кольору і безліччю чорних смужок на спині живляться листям і знижують урожайність рослин. Якщо не боротися зі шкідником, він швидко знищує кущі, залишаючи неушкодженими лише стебла та прожилки листя.

Боротися із навалою колорадського жука складно. Але в арсеналі досвідчених дачників є кілька засобів, які допомагають позбутися ненажерливих комах.

Як можна позбутися колорадського жука

Зменшити популяцію шкідників, а водночас і збитки від них, допоможуть кілька кроків:

1. Щорічно садіть рослини на різних частинах ділянки. Шкідникам буде важче знайти й заразити їх.

2. Садіть на ділянці сорти, які менш сприйнятливі до колорадського жука.

3. Залучіть на город природних хижаків. Сонечка і смердючі клопи скоротять популяцію колорадського жука, зазначає Gardenia.

4. Регулярно оглядайте рослини і якщо на них завелася невелика популяція колорадського жука, буде ефективніше зібрати дорослих особин своїми руками.

5. Використовуйте на рядках мульчу, яка не дасть жуку пробратися до коріння рослин і відкласти там яйця.

Не менш ефективним способом боротися з колорадським жуком є обприскування кущів картоплі натуральними або покупними інсектицидами. Картопляного шкідника допоможуть позбутися гострі розчини, які легко приготувати самостійно.

Настій з цибулиння і часнику. Розітріть 200 грамів часнику і змішайте з 200 грамами лушпиння цибулі. Залийте суміш 10 літрами води й поставте на вогонь варитися протягом 2 годин. Коли розчин трохи охолоне, його необхідно процідити та розбавити 10 літрами води. Щоб засіб краще тримався на листі, перед обприскуванням рослин додайте до розчину господарське мило.

Прогнати колорадського жука також допомагає гірчиця. Розведіть 100 г сухої гірчиці в 10 л води й додайте 100 мл 9% оцту та обприскуйте кущі картоплі. Особливо ефективним є цей засіб від личинок колорадського жука.

У боротьбі з колорадським жуком важливим є не тільки склад отрути, а й умови її застосування. Раніше "Телеграф" розповідав, коли найкраще обприскувати кущі від шкідників.