Обов’язково зробіть це з картоплею: урожаєм будете задоволені

Читать на русском
Автор
621
Збільшити врожай можна не лише за допомогою добрив
Збільшити врожай можна не лише за допомогою добрив. Фото freepik.com

Для чого і коли необхідно проводити підгортання

Вирощування картоплі – непростий процес. Але всі складнощі забуваються, коли наприкінці сезону вдається викопати добрий урожай. Цьому сприяє не лише своєчасна посадка, полив та захист від колорадського жука. У процесі важливо ще й підгортати картоплю.

Для чого підгортати картоплю

Під час підгортання земля з міжрядь насипається в рядки до основи стебел рослини. Таким чином підгортання:

  • допомагає засипати землею бульби, які видно на поверхні, щоб вони не набрали соланін і не позеленіли;
  • сприяє захисту бульб від грибкових захворювань, таких як фітофтороз;
  • дренує, покращує прогрів та аерацію ґрунту, що сприяє посиленню зростання бульб;
  • допомагає знищити личинки комах шкідників;
  • знищує бур’яни.

Коли і як проводити підгортання

Для ранньостиглих сортів картоплі підгортання не застосовується. Для інших сортів процедуру проводять двічі чи тричі за сезон. Перше підгортання проводиться, коли рослина досягає 5-10 сантиметрів заввишки. Повторно процедуру проводять, коли стебла зростають на 20-30 сантиметрів від землі. Втретє підгорнути картоплю можна перед її цвітінням. У період цвітіння підгортати картоплю не можна, тому що можна пошкодити бутони й тим самим порушити формування плодів.

У процесі підгортання не варто закопувати кущ картоплі дуже глибоко, оскільки це може призвести до загнивання стебла та зниження врожаю. Також не варто підгортати картоплю після дощу.

Раніше "Телеграф" ділився рецептом простого добрива для томатів. Виявляється, їх можна і потрібно поливати розчином лимонної кислоти.