Яке сьогодні, 8 червня, свято: що не можна робити, щоб не "наламати дров"

Читать на русском
Автор
1317
Яке сьогодні свято – День святого Теодора
Яке сьогодні свято – День святого Теодора. Фото Freepik

Християни сьогодні згадують Теодора Стратилата, а в Україні відзначають День мебляра

У суботу, 8 червня, православні віряни та греко-католики вшановують пам’ять священномученика Теодора Стратилата. До зміни церковного календаря на новоюліанський стиль святого шанували щороку 21 червня.

Теодор Стратилат, який жив у III-IV століттях, був родом із Євхаїта. Хоробрість святого стала широко відома після того, як він убив величезного змія, який мешкав у прірві біля міста і пожирав безліч людей і тварин. За свою відвагу Теодор був призначений воєначальником (стратилатом) у місті Гераклеї, де поєднував військове служіння з апостольською проповіддю.

Під час гонінь на християн великомученик впав у немилість. Теодора схопили і піддали жорстоким тортурам. На шляху до смерті мученик відчиняв двері в’язниць одним словом, звільняючи в’язнів. Люди, що торкалися його, миттєво зцілювалися від хвороб і позбавлялися бісів. За наказом царя голову Теодора усікли мечем.

Традиції та прикмети на 8 червня

Пращури вірили, що вода в цей день має особливу силу і може зцілювати від багатьох хвороб. Віряни копали колодязі, брали воду з джерел, ходили до річок, щоб вмитися та напитися чудо-води.

  • Лісова діброва несподівано завмерла — наближається негода.
  • Вранці чується гуркіт грому — після полудня чекай на дощі.
  • Нічна роса рясна — день буде ясним.
  • Захід сонця закритий темними хмарами — вночі буде йти дощ.
  • Безперервний ранковий грім – до вечірнього дощу.

Що не можна робити 8 червня

  • Витрачати воду марно — можете втратити гроші.
  • Багато спати, лінуватися — до безгрошів’я та емоційного занепаду.
  • Брати в руки голки з нитками — можна накликати хвороби.
голка нитки шпильки
Фото: freepik
  • Пліткувати, засуджувати та вступати в конфлікти — станете нещасним.
  • Розповідати про свої досягнення та успіхи — заздрісники наврочать вашу удачу.
  • Носити чорний і сірий одяг — темний відлякує удачу і накликає безгрошів’я.

У кого іменини 8 червня

Цього дня іменини святкують Василь, Костянтин, Федір, Єфрем та Павло.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

2024 року Україні на 8 червня випадає День мебляра. Свято щорічно відзначається другої суботи червня. День мебляра присвячений майстрам, чия робота забезпечує затишок комфорту оселі та в офісах. Він дає можливість висловити вдячність меблярам, дизайнерам та всім, хто зайнятий створенням та виробництвом меблів.

У світі сьогодні зустрічають Всесвітній день океанів, День народження пилососа, Міжнародний день домогосподині та домогосподаря, Всесвітній день джина, Всесвітній день ляльки, Всесвітній день боротьби з пухлинами головного мозку, Міжнародний день IPv6 (версія інтернет-протоколу), День таємничих знаків та передбачень, Всесвітній день в’язання на публіці, Міжнародний день молодих орлів, Міжнародний день вина "Пінотаж", Всесвітній велопробіг голяка.

У США 8 червня відзначають День найкращих друзів, День радісного ранкового пробудження (National Upsy Daisy Day), День пончиків з желе (Jelly-Filled Doughnut Day), День "Назвіть свою отруту", День зниклих дворняг (Missing Mutts Awareness Day), День рожевого вина, День сімейного здоров’я та фітнесу; у Нідерландах — Свято оселедця (Vlaggetjesdag); у Британії – День народження монарха (Queen`s Official Birthday).

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята визначається Великоднем, який цього року припав на 5 травня.