Свято 7 червня: що не можна робити сьогодні, щоб не опинитися "на мілині"

Читать на русском
Автор
1255
Яке сьогодні свято — День святого Феодота Анкірського
Яке сьогодні свято — День святого Феодота Анкірського. Фото Freepik

Сьогодні у церковне свято християнам не можна купатися у річці та займатися грошовими справами

У п’ятницю, 7 червня, християни східного обряду в Україні згадують про священномученика Феодота Анкірського. До свята Трійці у червні 2024 року залишилося зовсім небагато часу.

За часів правління Феотекна християни зазнавали жорстоких переслідувань. Святий Феодот, який володів готелем, допомагав постраждалим вірянам, забезпечуючи їх усім необхідним і надаючи їм притулок у своїй оселі, де таємно проводилися богослужіння.

Одного разу Феодот витяг із води та поховав тіла семи святих мучениць, потоплених у морі. Про це донесли правителю. Святий до кінця свого життя залишався вірним християнській вірі. За це він зазнав жорстоких мук і був страчений. Тіло Феодота хотіли спалити, але буря завадила цьому, і його піддали християнському похованню. На місці поховання святого пізніше було споруджено церкву.

Традиції та прикмети на 7 червня

В цей день за старих часів наші пращури обов'язково приділяли увагу чистоті хліва, де утримувалися тварини. Вважалося, що якщо стійло залишиться брудним, коні та інша худоба можуть захворіти, а це загрожувало загибеллю врожаю та голодною зимою.

Було дозволено на Русі 7 червня ловити рибу. Але першу спійману рибу обов’язково потрібно було відпустити, щоб весь наступний улов був рясним.

  • Бджоли осідають на стінах вулика — до спекотної погоди.
  • Якщо вранці немає роси на траві — буде дощ.
  • Якщо в спеку голуби ховаються — незабаром дощ буде.
  • Червоні блискучі блискавки в грозу — до бурі.
блискавка в чорному небі
Фото: pixabay
  • Чекай на дощову погоду, якщо дим від багаття по землі низько стелиться, а вугілля розгоряється яскраво.
  • Горобці в пилюці ямки риють — до дощу.
  • Павуки свої сітки розширюють — на погожий день.
  • Якщо тепло та світло — чекай на золотий урожай жита.

Що не можна робити 7 червня

  • Купатися в озерах, річках та ставках — русалки у цей день можуть потягнути на глибину.
  • Признаватися у своїх почуттях, робити пропозицію руки і серця — кохання може виявитися нерозділене, а шлюбний союз буде не довгим.
  • Займатися фінансовими справами, планувати витрати — можна втратити гроші та опинитися "на мілині".
  • Конфліктувати з близькими колегами на роботі — сварка може затягтися надовго.

У кого іменини 7 червня

Сьогодні іменини святкують Феодот, Федір, Олександр, Богдан, Антоніна, Василь, Валерія, Марія, Ганна, Борис та Віктор.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

7 червня світова спільнота відзначає День шоколадного морозива, Всесвітній день безпеки харчових продуктів, День краудфандингу, День незнайомої кав’ярні. Щорічно першої п’ятниці червня святкують День пончиків (Donut Day).

У США сьогодні — День відеомагнітофона, День поінформованості про насильство із застосуванням зброї, День "Обійміть атеїста" (Hug an Atheist Day), День пробних технологій та День червневого жука (June Bug Day). У Британії — День риби з картоплею фрі (Fish and Chip Day) та День коворкінгу; в Аргентині — День журналіста; на Маршаллових островах — День молоді (Youth Day); у Мексиці — День свободи вираження (Free Expression Day).

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у червні 2024 року за новим стилем.