Свято 5 червня: що не можна робити сьогодні, щоб не зубожити

Читать на русском
Автор
1315
Яке сьогодні свято — День Доротея Тирського
Яке сьогодні свято — День Доротея Тирського. Фото Freepik

Сьогодні у церковне свято вірянам не можна підіймати загублені кимось гроші і розповідати свої сни

До свята Трійці у червні 2024 залишилося зовсім небагато часу, а 5 червня православні та греко-католики згадують священномученика Доротея Тирського.

Священномученик Доротей, який жив у фінікійському місті Тирі у III-IV століттях, постраждав від рук язичників під час правління імператора Діоклетіана. Йому довелося довгий час поневірятися далеко від рідних місць.

Коли до влади прийшов імператор Костянтин, який видав "Міланський едикт", документ, що оголосив релігійну толерантність у Римській імперії, Доротей повернувся додому і був зведений у сан єпископа. Під його керівництвом єпархія процвітала майже п’ятдесят років.

Після приходу до влади Юліана Відступника християни знову зазнали гонінь. Одним з перших був заарештований і катований священномученик Доротейй Тирський. Після катувань єпископа було вбито.

Традиції та прикмети на 5 червня

Народне свято 5 червня отримало назву Дорофєєв день. За старих часів особливо шанувалася сон-трава. Ніжний первоцвіт із сімейства жовтецевих, занесений до Червоної книги, за у давнину застосовували як снодійний, протизапальний і знеболюючий засіб.

сон-трава синя квітка
Фото: day.kyiv.ua
  • Якщо бджоли вуликів не залишають з ранку – чекай на дощ.
  • Якщо аромат трави дуже чутний – гроза наближається.
  • Якщо день хмарний, а на заході сонце майнуло — чекай на похолодання.
  • Якщо над водою туман лежить – гриби незабаром підуть.
  • Якщо павуків на вулиці багато трапляється – тепло надовго встановилося.
  • Якщо крик дятла у лісі чути – погода зіпсується.

Що не можна робити 5 червня

  • Підіймати гроші чи речі, які хтось загубив — можна швидко зубожити.
  • Сваритися, залякувати іншу людину — навіть невелика сварка може набути вселенського масштабу.
  • Розповідати погані нічні сни — вони стануть реальністю.
  • Вступати в розмови з незнайомцями — вибалакаєте таємниці та нашкодите своїй репутації.

У кого іменини 5 червня

Цього дня іменини святкують Василина, Ігор, Марк, Анастасія, Костянтин, Леонід, Феодора, Аполлон, Віктор, Павло, Кондрат, Галина.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

5 червня Україна разом зі світом відзначає Всесвітній день довкілля, День теплового аеростата (День монгольф'єра), Міжнародний день боротьби з незаконним, неповідомленим та нерегульованим рибним промислом, Свято сонячних зайчиків, Всесвітній день проти видової дискримінації, День гумових качечок у ванній, День персонального комп'ютера Apple II (Apple II Day). Щороку в першу середу червня зустрічають Всесвітній день бігу.

Сьогодні в США — День кравців (National Tailors Day), Національний день кетчупу (National Ketchup Day), Свято популярних помилок, Національний день вегетаріанського бургера, Пряничний день (National Gingerbread Day), День позитивних стосунків (National Attitude Day), День сосиски у ролі (Sausage Roll Day).

В Ізраїлі – День Єрусалима (щорічно о 28-й день єврейського місяця Іяра), у Новій Зеландії – День посадки дерев, у Данії – День батька та День Конституції, у Румунії – День вчителя.

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у червні 2024 року за новим стилем.