Позбавляємося слимаків і равликів у саду: три екологічні способи

Читать на русском
Автор
Як позбутися слимаків Новина оновлена 29 травня 2024, 09:48
Як позбутися слимаків. Фото Freepik

Равлики пошкоджують листя та пагони рослин, а також харчуються плодами

У саду безліч шкідників загрожують рослинам і плодам, серед яких особливо виділяються равлики та слимаки. Ці створіння можуть завдавати значних збитків, поїдаючи листя та стебла, що уповільнює ріст та розвиток рослин. Боротьба з ними потребує особливої уваги та ефективних методів.

У матеріалі NV підказали кілька екологічних способів, які допоможуть прогнати равликів та слимаків. Хімічні засоби використовувати не варто, адже вони шкодять як тваринам, так і рослинам.

Як позбутися слимаків

Перешкоди з натуральних матеріалів

Щоб відлякати равликів та слимаків, можна використовувати перепони з натуральних матеріалів. Наприклад, розкладіть навколо рослин шкаралупу яєць, яка створюватиме колючу поверхню, непридатну для пересування шкідників. Також добре допомагає розсипати навколо рослин деревну золу або дрібний гравій, які створюють суху та грубу текстуру, некомфортну для слимаків. Можна використовувати кавову гущу, яка не тільки відлякує равликів, а й служить добривом для рослин.

Розчини

Прогнати слимаків та равликів із садової ділянки можна за допомогою розчину, який відомий під назвою "гній папороті". Для його приготування необхідно замочити 100 г папороті в 1 літрі води й залишити на 10-12 годин. Після цього потрібно прокип’ятити 20 хвилин, не накриваючи кришкою. Остудіть розчин, процідіть, перелийте в пульверизатор і обприскуйте рослини.

Рослини репеленти

Від равликів та слимаків можна захистити сад, посадивши навколо рослини-репеленти. Наприклад, лаванда своїм сильним ароматом відлякує цих шкідників та прикрашає сад. Часник також допомагає створити природний бар’єр, оскільки равлики та слимаки не виносять його запах. Розмарин і м’ята мають різкий аромат, який ефективно відлякує небажаних гостей. Шавлія, завдяки своїм маслянистим властивостям і сильному запаху, також є відмінним захисником рослин від равликів та слимаків.

"Телеграф" писав раніше,які квіти відлякують мух з дому. Вони успішно борються із проблемою комах у приміщенні.