Свято 26 травня: що не можна робити сьогодні, щоб уберегтися від нещастя

Читать на русском
Автор
1561
Яке сьогодні церковне свято — День святого апостола Карпа
Яке сьогодні церковне свято — День святого апостола Карпа. Фото Freepik

Сьогодні українці святкують День столиці Києв, а християни вшановують святого Карпа

Ще деякий час і християни східного обряду святкуватимуть Трійцю 2024. А у неділю, 26 травня, православні віряни та греко-католики відзначають апостола Карпа.

Святий апостол Карп був одним із 70 учнів Ісуса Христа, який жив у I столітті та був учнем і супутником апостола Павла. Павло відгукувався про Карпа як про людину доброчесну і володіючу піднесеною чистотою розуму. Завдяки цим якостям апостол Павло призначив Карпа єпископом Берії Фракійської, розташованої на півночі Греції. Апостол Карп також проповідував на острові Крит.

Святий мирно помер у Берії, хоча, за іншими джерелами, він прийняв мученицьку смерть за імператора Нерона. На Русі 26 травня (8 червня за старим стилем) називали днем Карпа Корополов.

Традиції та прикмети на 26 травня

Згідно з народними повір’ями, святий Карп приносить удачу рибалкам, тому свято в народі пов’язане саме з рибальством. Вважається, що у Карпів день особливо добре ловляться коропи, і чоловіки 26 травня обов’язково вирушають на рибалку. Цікаво, що короп — риба, відома своєю хитрістю та бойовим характером, і іноді її в народі називають "водяною лисицею".

На Карпа намагалися вдихати аромат квітучої шипшини. Наші пращури вірили, що він зміцнить здоров’я і зцілить від недуг.

  • Велика кількість комарів говорить про теплі, але дощові дні наприкінці червня.
  • Коників – про посушливі дні.
  • Пірнання та ляскання качок – про швидкий дощ.
качка та каченята на березі озера
Фото: pixabay
  • Гучне квакання жаб – про дощі найближчими днями.
  • Вогкість у повітрі — до затяжної негоди.
  • Багато щавлю 26 травня – літо буде теплим.

Що не можна робити 26 травня

  • Підмітати підлогу — до нещастя.
  • Бігати — 26 травня можна втекти від життєвої удачі.
  • Покладатися на власну інтуїцію — нечиста сила шепоче людям погані ідеї, тому все може обернутися негативними наслідками.
  • Вступати в конфлікти з близькими — навіть невелика сварка може призвести до розриву стосунків.
  • Пересаджувати рослини – вони можуть почати хворіти чи загинути.
  • Лінуватися і довго спати — фортуна відвернеться.

У кого іменини 26 травня

Цього дня іменини святкують Олександр, Георгій, Іван, Карп, Олена, Юрій, Алфей та Макар.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щороку в останню неділю травня в Україні відзначають День столиці – Києва. Це свято присвячене історичній та культурній спадщині міста. Сьогодні мешканці та гості Києва святкують його багату історію, культурне різноманіття, дух та здобутки.

Цього року, як і минулого, у столиці не будуть проводитися великі заходи через воєнний стан. Проте, кияни та гості міста запрошуються на кілька цікавих заходів та локацій. "Телеграф" розповідав, куди піти у Києві в неділю, 26 травня.

Світова спільнота в цей день зустрічає Всесвітній день рудих (World Redhead Day), День хіміка, Міжнародний день близнюків, Всесвітній день Дракули, День кінноти, Всесвітній день лінді-хопа, Свято великого натиску, День ходіння босоніж.

Зазначимо, що вже третій навчальний рік в Україні закінчується за умов війни. Раніше ми писали, коли в школах пролунає останній дзвінок 2024.