Нетипове літо-2024 на тлі погодних рекордів: народний синоптик дав детальний прогноз

Читать на русском
Автор
1107
Нетипове літо-2024 на тлі погодних рекордів: народний синоптик дав детальний прогноз

Попри природні аномалії, шанси на грибний сезон зберігаються досить високі, каже Володимир Деркач

Календарна весна-2024 стрімко прямує до свого завершення. Впродовж трьох весняних місяців синоптична картина в Україні відзначалася нестабільністю: від травневих заморозків до практично літньої спеки.

Якої ж погоди слід очікувати влітку? Стануть кондиціонери "кращими друзями" людини в період з червня по серпень чи ж, навпаки, слід готуватися до нетипової прохолоди? На ці запитання народний синоптик з Волині Володимир Деркач відповів в ексклюзивному прогнозі "Телеграфу".

Погода у червні

За словами знавця погоди, початок першого місяця літа обіцяє бути досить погожим.

– Опадів практично не буде. Температура повітря тішитиме справжнім літнім теплом. Втім, з середини першої декади зросте ймовірність короткочасних дощів, які трохи знизять температурні показники, але вже під кінець першої десятиденки червня повітря знову прогріється, а в окремі дні слід очікувати навіть спеки, – зазначив Володимир Деркач.

Друга декада червня обіцяє бути також доволі теплою, але без екстремальних показників температури.

– Однак вже з середини місяця температура повітря зросте і буде вищою від норми, але зросте можливість дощів. Можливі навіть шквали та сильні грози. На кінець другої десятиденки стихія заспокоїться, а температура знизиться (особливо вночі), – запевняє народний синоптик.

Втім, прохолода довго не затримається.

– Третя декада червня почнеться стрімким зростанням температури повітря. Та вже з середини цієї декади знову очікуються дощі, які дещо охолодять атмосферу. До кінця місяця погода не налагодиться: опади середньої сили та помірне тепло, – підкреслив Деркач.

Погода у липні

Початок другого місяця літа виявиться прохолодним і скупим на справжнє літнє тепло.

– Прогнозується висока можливість дощів з середини і до кінця першої декади липня, що нівелює всі сподівання на "справжнє літо". Температури повітря будуть помірні, – каже народний синоптик.

Друга десятиденка липня в своєму дебюті потішить сонячною і теплою погодою.

– Та все ж із середини місяця знову прийде прохолодний фронт, будуть дощі. Така погода триматиметься до кінця другої декади місяця і зачепить початок третьої декади. Та після всіх цих погодних негараздів нарешті потеплішає, хоча до справжньої спеки ще буде далеко. Насамкінець липня є ймовірність короткочасних дощів, – пояснив знавець погоди.

Погода в серпні

Початок останнього літнього місяця обіцяє бути також доволі вологим і дощовим.

– Та все ж температура повітря буде досить комфортна. Спеки не буде, але досить тепло. На завершення першої декади серпня знову посиляться опади, відповідно і температура знизиться, – попереджає Володимир Деркач.

В другій декаді серпня опадів поменшає.

– Короткочасні дощі залишатимуться, однак температура вдень потішить справжнім літнім теплом, хоча ночі ставатимуть вже більш прохолодними. З середини місяця добряче потеплішає, окремі дні будуть дійсно спекотними. Така погода зберігатиметься і на початку третьої декади серпня. Весь цей час практично без опадів. Лише ближче до кінця серпня температурні показники знизяться, в Україну знову завітають дощі середньої інтенсивності. Цим похолоданням і завершиться літо, – резюмував народний синоптик.

Алогічне літо

Як пояснив знавець погодних тенденцій, літо 2024 року в Україні буде доволі не типовим, а більш за все здивує саме липень.

– Червень буде ставити рекорди температур, хоча ці періоди будуть не довгі. Одночасно з цим українців радуватимуть опади різної інтенсивності: від короткочасних дощів до шквалів з градом.

Липень здивує скупістю на справжнє літнє тепло. Звісно, буде тепло, однак періоди помірних температур траплятимуться частіше.

А от серпень вже не розчарує: з початку місяця прийдуть теплі та погожі дні, буде спека, опади на початку та в кінці місяця (шанси на грибний сезон зберігаються досить високі). І насамкінець літа, як по календарю, прийде похолодання, – розповів Володимир Деркач.

Володимир Деркач — народний синоптик з міста Камінь-Каширський на Волині. Він спостерігає за погодою вже понад 20 років. Його метод прогнозування ґрунтується на давніх народних прикметах, а також на спостереженнях за метеорологічними явищами в особливий період: від Різдва 25 грудня за григоріанським календарем до Різдва 7 січня — за юліанським. За методикою народного синоптика, кожен день у цьому періоді відповідає певному місяцю, і таким чином можна скласти метеорологічну картину і спрогнозувати погоду на рік вперед.