Ви тільки зіпсуєте шашлик: десять помилок при приготуванні м’яса

Читать на русском
Автор
Не робіть їх — і шашлик вийде ідеальним
Не робіть їх — і шашлик вийде ідеальним. Фото vazhnoznat.com

На ваш шашлик приходитимуть усі друзі

У теплу пору року складно уявити пікнік без соковитого та ніжного шашлику. Рецептів їх велика кількість.

Однак не тільки рецепт та якісні продукти впливають на смак м’яса. Разом із Ukr.Media розповімо, як не зіпсувати шашлик під час приготування.

Основні помилки при приготуванні шашлику

Багато хто смажить м’ясо відразу після того, як дістали з холодильника. Однак підготовлений шашлик потрібно діставати щонайменше за півгодини до смаження або маринувати безпосередньо перед приготуванням 20-30 хвилин для просочення м’яса ароматами буде достатньо. В іншому випадку ви ризикуєте отримати нерівномірно просмажений шашлик.

Не варто знімати та повторно нанизувати м’ясо на шампур. Кожне наступне проколювання призводить до втрати соку, і шашлик може вийти сухим.

Необхідно заздалегідь підібрати шматочки потрібного розміру, "примірявши" їх до довжини шампура. Нанизувати м’ясо потрібно впритул, не залишаючи вільного простору.

У багатьох рецептах рекомендується смажити шашлик на шампурі разом із цибулею, болгарським перцем, помідорами й навіть баклажанами. Цього робити не варто – овочі приготуються набагато швидше. Овочеве барбекю слід готувати наприкінці

Одна з популярних помилок – використання рідини для розпалювання. Вся річ у тому, що при жарінні шашлику потрібно не інтенсивне, а стабільне горіння, яке дозволить довше зберегти жар. До того ж м’ясо із запахом пального – страва дуже специфічна.

Багато хто неправильно вибирає дрова для приготування шашлику, використовуючи гнилі дошки або зелені гілки дерев. Краще використовувати гілки фруктових дерев та велику виноградну лозу. Не варто брати й хвойні породи дерев — м’ясо може вийти з гіркуватістю і неприємним ароматом.

Багато хто смажить м’ясо на відкритому вогні, проте краще скористатися "правилом сивого вугілля". Смажити шашлик краще після того, як вугілля буде білого кольору. Не варто смажити на великому вогні, адже жир може топитися і капати на розпечене вугілля. До того ж при великому вогні м’ясо швидко почорніє зовні, залишившись сирим усередині.

Багато хто любить, щоб шашлик був у диму. Однак є нюанс: коптити м’ясо потрібно у напівпрозорому, блакитному та тонкому диму.

Багато хто поливає шашлик, що готується, холодним маринадом, підливами або соусами — і дарма. Це зовсім не впливає на збереження соковитості та покращення смаку страви. В цьому випадку в результаті можна отримати нерівномірно просмажений продукт з неприємною на смак скоринкою.

Багато хто перевіряє готовність шашлику, надрізавши м’ясо під час приготування. Так він втратить свою соковитість.

Класична помилка кулінарів-початківців — подача м’яса на стіл відразу після приготування. Однак після зняття з вогню необхідно дати м’ясу "відпочити" — так воно стане менш жорстким і соковитим.

До речі, смачний шашлик можна приготувати у духовці. Це чудовий варіант для дощового дня.