Свято 22 травня: що не можна робити сьогодні, щоб не накликати нещастя

Читать на русском
Автор
1824
Яке сьогодні церковне свято — День святого Василіска
Яке сьогодні церковне свято — День святого Василіска. Фото Freepik

Сьогодні християнам не можна займатися городом, а дівчатам - плакати та стригти чоловіків

Православні християни та греко-католики цієї середи, 22 травня, згадують дивовижну історію життя мученика Василіска. Він був племінником святого мученика Феодора Тирона. У народі святкується свято Василісків день.

Василіск жив у IV столітті та став жертвою гонінь на християн за імператора Максиміна Галерії. Майбутній святий вже за життя вражав як своїх послідовників, так і язичників, що його ненавидять, чудесами зцілення.

Спочатку Василіска відправили до Команів і ув’язнили. У сні йому з’явився Господь, який пообіцяв допомогу і передбачив мученицьку кончину. Василіск попросив варту відпустити його попрощатися з рідними перед смертю. Ті погодилися, бо шанували святого за чудеса.

Дізнавшись, що християнин залишив камеру, правитель розлютився, жорстоко покарав стражників і відправив за Василіском воїнів. Вони зустріли його, що вже йшов назад. На нього одягли важкі кайдани та мідні чоботи з вбитими в підошву цвяхами.

Опівдні загін зупинився на відпочинок. Василіска, який страждав від нестерпного болю та спеки, прив’язали до дерева. Раптом він почув голос: "Не бійся, Я з тобою". Земля затремтіла, і зі скелі забило джерело. В переляку воїни звільнили святого. До нього відразу почали стікатися місцеві жителі та зцілюватися силою його молитви.

Повернувшись до Команів, Василіск постав перед правителем у язичницькому храмі. На святого зійшов вогонь з неба, спалив капище і розтрощив ідолів. Тоді градоначальник наказав відрубати святому голову, а тіло кинути у річку.

Християни незабаром викупили святі мощі мученика і таємно поховали їх уночі. Згодом на цьому місці було збудовано церкву в ім’я святого мученика Василіска, в яку перенесли мощі.

Традиції та прикмети на 22 травня

Цей день у давнину означав кінець цвітіння весняних квітів, включаючи волошки. Однак для селян волошки були не просто гарними квітами, а справжніми бур’янами.

волошки в полі
Фото: pixabay

22 травня (4 червня за старим стилем) дівчата плели вінки з березових гілочок або прутиків і кидали їх у річку. Якщо вінок не тонув, це вважалося ознакою удачі, що наближається.

  • З’явилися оводи — до гарного врожаю огірків.
  • Сильна роса вранці — до врожайного року.
  • Солов’ї заспівали — на сонячну погоду найближчими днями.
  • Густий туман – до врожаю грибів.

Що не можна робити 22 травня

  • Купатися у відкритих водоймах — це може обернутися нещастям.
  • Вживати важку та жирну їжу, алкоголь – це може залучити бідність.
  • Дівчатам плакати — біди переслідуватимуть щодня.
  • Жінці стригти своїх чоловіків — життя чоловіка скоротиться.
  • Займатися рослинами на городі – не зійдуть чи дадуть поганий урожай.

У кого іменини 22 травня

Цього дня іменини святкують Володимир, Іван, Макар, Михайло, Павло, Софія та Карл.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

22 травня у світі та в Україні зустрічають День Шерлока Холмса, День народження технології Ethernet, Всесвітній день гота, День вінегрету, Міжнародний день біологічної різноманітності, День біткоін-піци (Bitcoin Pizza Day), Всесвітній день коктейлю "Палома" (World Paloma Day), Всесвітній день міських фермерів (World Urban Farmers Day) та День народження тюбика для зубної пасти.

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята переходить і залежить від Великодня, який цього року випав на 5 травня.