Яке сьогодні, 19 травня, свято: що можна і не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
1469
Яке сьогодні свято – День дружин-мироносиць
Яке сьогодні свято – День дружин-мироносиць. Фото Freepik

Сьогодні відзначається День дружин-мироносиць, в який не можна сумувати та позичати сіль

Щорічно у другу неділю після Великодня за церковним календарем православні віряни та греко-католики відзначають День дружин-мироносиць, який ще називають Православним жіночим днем. 2024 року свято припадає на 19 травня.

Згідно з біблійним переказом, дружини-мироносиці були жінками, які присвятили своє життя Ісусу Христу. У Писанні згадуються імена семи з них, але насправді їх було набагато більше. Багато з цих жінок були багатими і підтримували Христа та його апостолів матеріальною допомогою.

З цим святом пов’язано безліч традицій, що збереглися з давніх-давен. У давні часи в цей день жінки збиралися разом для святкування. Згідно з традицією, кожна приносила із собою яйця, а господиня готувала з них велику яєчню. Також існував звичай "кумівства": дівчата називали один одного кумою і вважалися родичками на все життя.

У День жінок-мироносиць прийнято вітати та дарувати квіти всім жінкам з близького оточення: мамам, бабусям, тіткам, сестрам, дружинам, дочкам та подругам. У це свято чоловіки старалися порадувати жінок подарунками та іншими сюрпризами.

Традиції та прикмети на 19 травня

Також сьогодні (1 червня за старим стилем) християни вшановують пам’ять священномученика Патрикія. У місті Пруси єпископ Патрикій і кілька пресвітерів зазнали жорстоких мук за проповідь християнства. Попри страждання, вони змогли повернути у віру безліч язичників. Ці події відбулися приблизно за сто років до Різдва Христового.

На Патрикія наші пращури вимовляли молитви та заклинання. Вважалося, що це допоможе вберегти посіви від погодних лих, шкідників та злих очей.

посів на городі
Фото: freepik

19 травня вважається вдалим часом для різних справ: як для розв'язання побутових питань, так і для милосердя. Це також чудовий день для планування далеких подорожей та початку нових пригод.

  • Дощ — місяць стоятиме суха погода.
  • Туман – до гарного врожаю грибів.
  • Домашні тварини валяються на землі — до сильного вітру.
  • Вранці на світанку немає роси – до сильних дощів.
  • Нічна гроза – до багатого врожаю хлібів.
  • Холодна погода передбачала холодний червень.

Що не можна робити 19 травня

  • Позичати гроші і навіть продукти — сіль, хліб, цукор, щоб уникнути злиднів.
  • Вдаватися до смутку, нудьги — до втрати добробуту.

Хто має іменини 19 травня

Цього дня іменини святкують Корнилій, Анастасія, Андрій, Олександр, Антон, Василь, Віктор, Григорій, Дмитро, Іван, Ігнатій та Олег.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щорічно у третю неділю травня в Україні зустрічають День пам’яті жертв політичних репресій і День молодіжних та дитячих громадських організацій. Також сьогодні – Всесвітній день випічки (World Baking Day), Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу (World Remembrance Day of AIDS Victims) та День мачухи (Stepmother`s Day).

19 травня у світі та в Україні відзначають Всесвітній день сімейного лікаря, День народження "Кубика Рубика", День блокнота, Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника, День печі, День вітрил на горизонті.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що 19 травня прогнозують невеликий рівень геомагнітної активності. Вона може викликати дискомфорт у метеозалежних людей.