Яке сьогодні, 17 травня, свято: що можна і не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
875
Яке сьогодні свято – День апостола від 70-ти Андроніка
Яке сьогодні свято – День апостола від 70-ти Андроніка. Фото Freepik

Сьогодні у церковне свято не можна вирушати у поїздку та приймати важливе рішення

Цієї п’ятниці за новоюліанським календарем православна та греко-католицька церква вшановують пам’ять апостола від 70-ти Андроніка та його помічницю в апостольських працях, святу Юнію. Відомо, що вони мали родинний зв’язок з апостолом Павлом. У народному календарі відзначається свято – Андрон Звіздар.

Святий Андронік визнав Бога ще до апостола Павла. Він служив як єпископ у Панонії, але активно подорожував, розповсюджуючи християнську віру разом із Юнею, своєю помічницею. Пізніше вони стали жертвами тортур з боку ідолопоклонників і померли, молячись до Бога. Їхні святі мощі залишилися нетлінними і являли чудеса.

Традиції та прикмети на 17 травня

17 травня (30 травня за старим стилем) зверталися до Андрона Звіздара з проханням зберегти майбутній урожай від посухи. Вірили, що святий здатний відкрити небесну браму, і "пролить дощі на зерно, що в землю лягло". У стародавні часи казали: "Андрон — вартовий небесний, ходить з дощовим ковшем, землю поливає". Також у цей день вимовляли особливі заклинання та здійснювали різноманітні ритуали для захисту посівів.

Цього дня на столі обов’язково мають бути кулінарні вишукування з картоплею. За переказами, це приносить удачу та забезпечує господарів гарним урожаєм картоплі восени.

  • Який цей день – таке й літо.
  • Північний вітер – до холодного літа.
  • Дятел стукає у добрий ясний день – незабаром бути дощу.
дятел стукає по дереву
Фото: pixabay
  • Весна суха – літо дощове, осінь рання.
  • Весна холодна – влітку град зачастить.

Що не можна робити 17 травня

  • Приймати важливі рішення – все піде шкереберть.
  • Увечері веселитися і гуляти до півночі тим, хто сьогодні займався посадкою рослин, — інакше нічого не виросте.
  • Вживати спиртне – будуть неприємності.
  • Вирушати в поїздку – вона буде невдалою.
  • У поїздці з кимось знайомитись — чекайте на обман.

Хто має іменини 17 травня

Цього дня іменини святкують Фелікс, Ян, Жанна, Андронік, Андрій, Василь, Юнія, Євдокія, Єфросинія, Степан (Стефан).

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

17 травня у світі та в Україні зустрічають Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства (Міжнародний день телекомунікацій), День пульмонолога, День народження Інтернету (День затвердження стандарту World Wide Web), Міжнародний день боротьби з гомофобією, біфобією та трансфобією, Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією, Всесвітній день поінформованості про нейрофіброматоз, Свято смаженої шкаралупи, Міжнародний день дитячого телефону довіри (International Child Helpline Day) та День вина "Піно-Гріджіо".

Щороку третьої п’ятниці травня відзначається Міжнародний день віртуального помічника. У США сьогодні незвичайні події, як День волоського горіха, День видів тварин, що зникають, День піцерійної вечірки, День "На велосипеді на роботу", День автомобільних перегонів "Наскар" (NASCAR Day), День барахильника (National Pack Rat Day), День вишневого коблера (National Cherry Cobbler Day), День "Випускної китиці" (National Graduation Tassel Day) та Національний день грибного полювання.

Раніше ми писали, що 17 травня в Україні прогнозується тепла погода. Проте небо у цей день буде затягнуте хмарами.