Пікассо намалював десятки портретів української балерини: історія їхнього кохання

Читать на русском
Автор
620
Ольга Хохлова — картина роботи Пікассо та фото
Ольга Хохлова — картина роботи Пікассо та фото. Фото Колаж "Телеграфу"

Познайомилися художник та балерина у Римі у 1917 році

Балерина Ольга Хохлова із міста Ніжин Чернігівської області була першою дружиною геніального художника Пабло Пікассо. Він намалював 44 портрети українки, наприклад картина "Жінка в рожевому" пізніше пішла з молотка за 4,2 мільйони доларів.

Жінка в рожевому, Пікассо 1917 рік

Ольга народилася 17 червня 1891 р. у Ніжині в сім’ї офіцера імператорської армії. Її батько, Степан Хохлов, поручик та начальник лазарета Батуринського резервного полку, розміщеного у Ніжині, а мати Лідія Зінченко корінна українка. Раннє дитинство Ольги пройшло у Ніжині, пізніше батька перевели до Петербурга, родина переїхала.

Портрет Ольги в кріслі. Пікассо, весна 1918 року

Хохлова входила до балетної групи балетмейстера Сергія Дягілєва, мала талант, горду поставу, гарну техніку та надзвичайну працьовитість. На момент знайомства з Пікассо вона танцювала у трупі вже п’ять років.

Ольга Хохлова у мантильї. Пікассо літо-осінь 1917 рік

Познайомилися художник та балерина у Римі у 1917 році. Ольга приймала залицяння Пікассо дуже стримано. Цілий рік він переїжджав за нею з міста до міста, поки дівчина нарешті відповіла взаємністю.

Задумлива Ольга. Пікассо, 1923 рік

Деякий час пара жила без вінчання в паризькому передмісті Монруж. Саме тут художник написав знаменитий "Портрет Ольги у кріслі", виставлений зараз у паризькому музеї Пікассо.

Він багато малював її у реалістичній манері, бо вона, не приймаючи експериментів у живописі, наполягала на цьому. "Я хочу, — говорила Ольга, — впізнавати своє обличчя".

Хохлова стала матір’ю першого сина Пікассо — Паоло, який народився у 1921 році. Однак Пікассо не зміг зупинитись на одній жінці. Проте з Ольгою він не розлучався, бо не хотів ділити майно. Якийсь час вона терпіла такий стан справ, але зрештою пішла. Формально балерина залишалася його дружиною до своєї смерті у 1955 році.

Раніше "Телеграф" розповідав, що 29-річна художниця Йоханна Мартінсен Брюгфьєльд із Норвегії створила оригінальний портрет кремлівського диктатора Володимира Путіна. Він складається із близько 40 тисяч маленьких пенісів.