Це не можна ігнорувати: ознаки старіння кішки

Читать на русском
Автор
Старіючим кішкам потрібен особливий догляд
Старіючим кішкам потрібен особливий догляд. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

На які ознаки особливо звернути увагу

З віком кішки, як і люди, починають виявляти ознаки старіння. Кожен власник рано чи пізно стикається з тим, що його улюблений вихованець стає менш активним і грайливим, більше спить і потребує особливого догляду.

Зазвичай старіння у кішок починається після 7-8 років, а до 12-15 років більшість кішок вже вважаються літніми. Важливо розуміти основні ознаки старіння, щоб своєчасно допомогти своєму вихованцю та адаптувати догляд за ним.

Як зрозуміти, що кішка стара

Однією з перших ознак старіння є зменшення рухливості та інтересу до ігор. Ваша кішка може більше часу проводити у спокої, уникаючи активних забав, на які раніше витрачала багато часу. Кішки, що старіють, можуть уникати стрибків на високі місця або довше відпочивати після звичайної фізичної активності.

З віком у кішок можуть відбуватися як набір, так і втрата ваги. Одні вихованці набирають зайву вагу через зниження фізичної активності та уповільнення обміну речовин, інші, навпаки, починають втрачати вагу через вікові захворювання, такі як проблеми із зубами, зниження апетиту чи захворювання нирок.

Старша кішка може менше доглядати за собою, що призводить до погіршення стану шерсті: вона стає тьмяною, рідше оновлюється, можуть з’явитися ковтуни. Шкіра стає сухішою і може почати лущитися. Це зв'язано з уповільненням процесів відновлення клітин.

Кішки у віці часто страждають від проблем із зубами та яснами, зазначає kobieta. У них можуть розвиватися запалення, карієс, зубний камінь, які можуть супроводжуватися неприємним запахом із рота, проблемами із харчуванням і навіть втратою зубів.

Кішка може стати більш дратівливою, нервовою або, навпаки, замкненою та пасивною. Часто вікові зміни супроводжуються порушеннями сну: кішки можуть довше спати вночі та більше спати вдень.

Старі кішки можуть відчувати проблеми з органами почуттів. Зниження слуху може виявлятися в тому, що кішка перестає реагувати на знайомі звуки, такі як відкриття дверей або миски з кормом. Проблеми із зором часто виявляються в тому, що кішці стає важче орієнтуватися в просторі, вона може зачіпати предмети або уникати активних ігор.

З віком у кішок збільшується ризик розвитку різних хронічних захворювань, таких як артрит, ниркова недостатність, діабет, серцево-судинні захворювання. Регулярні візити до ветеринара допомагають виявити та контролювати ці хвороби на ранніх стадіях.

Раніше "Телеграф" розповідав, у яких випадках кусаються кішки. Це не завжди вияв агресії.