Не тільки прояв любові: що хоче сказати собака, коли облизує обличчя господаря

Читать на русском
Автор
765
Цей жест висловлює прихильність, повагу і не лише Новина оновлена 15 вересня 2024, 08:55
Цей жест висловлює прихильність, повагу і не лише. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Важливо знати ці сигнали, щоб краще розуміти своїх вихованців та відповідати на їхні потреби

Власникам собак і навіть тим, хто не має такого вихованця, відомо, що ці тварини мають звичку облизувати людське обличчя. Багато хто вважає, що це прояв вдячності та кохання, але це не завжди так.

Щоб зрозуміти, чому собаки облизують обличчя своїх господарів, потрібно звернутися до їхнього еволюційного минулого. Собаки є нащадками диких псових, таких як вовки, у котрих облизування грало важливу роль спілкуванні всередині зграї. Разом із Pumpkin розповідаємо, про що говорить ця звичка.

Чому собаки облизують обличчя людини

Одна з головних причин, через яку собака облизує обличчя господаря, — це вираження любові та прихильності. Ваш собака бачить у вас члена своєї "зграї", з яким вона хоче підтримувати близький емоційний зв’язок. Це їхній спосіб показати, як сильно вони вас люблять.

Облизування також може бути знаком поваги та визнання вашого авторитету. Собаки за природою зграйні тварини, і вони схильні показувати своє підпорядкування сильнішим і важливішим членам зграї, облизуючи їх. Таким чином собака може виражати своє визнання вашої провідної ролі.

А ще для собак облизування іноді є способом впоратися із тривогою чи стресом. Цей процес сприяє виділенню ендорфінів, що допомагає собаці почуватися спокійніше та розслаблення. Це особливо помітно, якщо собака лиже вас під час тривожних моментів, наприклад при розлуці.

Собаки також облизують своїх близьких як частину природного процесу догляду за собою та іншими членами зграї. Вони можуть розглядати вас як частину своєї зграї, намагаючись допомогти вам "очиститися" і виглядати доглянутим, оскільки це є частиною їхньої природної поведінки.

Чому собака облизує господаря
Облизування може говорити про стрес у пса

Також облизування може стати способом залучення вашої уваги. Якщо собака помітить, що після цього вона отримує позитивне підкріплення у вигляді ласки, обіймів або гри, вона може продовжувати облизувати вас, щоб досягти бажаної взаємодії.

Втім, іноді собаки починають облизувати вас через запах чи смак чогось на вашій шкірі. Наприклад, після душу або використання крему ваша шкіра може мати запах, який приваблює собаку. Це природний спосіб собаки досліджувати навколишній світ.

Раніше "Телеграф" розповідав, які звички кішок говорять про їхню любов до господарів.