Плануємо роботи на городі восени: місячний календар городника з 10 по 15 вересня

Читать на русском
Автор
Сприятливі та несприятливі дні для городніх робіт Новина оновлена 10 вересня 2024, 10:56
Сприятливі та несприятливі дні для городніх робіт. Фото freepik.com

Місячний календар городника стане у нагоді

Вересень ще радує теплом, можливістю збирати урожай, а також сіяти деякі культури, які можуть переносити заморозки. Окрім цього важливо підготувати землю до зими, посадити деякі нові дерева і чагарники, а також обробити рослини від шкідників, які активізуються восени.

Саме в цьому дуже допоможе місячний календар: завдяки йому можна дізнатися про найбільш сприятливі дні для посадки, збору врожаю та інших робіт на ділянці. Календар на період з 10 по 15 вересня публікує "Телеграф".

10 вересня, вівторок

Цей день чудово підходить для висадження декоративних рослин, які прикрашатимуть ваш сад наступного сезону. Також можна присвятити час посадці ягідних кущів, як-от малини, смородини або аґрусу. Особливо корисним буде помірний полив, який забезпечить культурам необхідну вологу для успішного вкорінення. Окрім цього, вівторок є сприятливим для знищення бур'янів та боротьби зі шкідниками. Видалення бур'янів не лише полегшить подальші роботи на ділянці, а й знизить ризик розвитку хвороб у прохолодніші періоди.

11 вересня, середа

Середа є вдалим днем для висаджування різних садових культур, особливо цибулинних квітів. Сміливо саджайте тюльпани, нарциси та інші багаторічні рослини, щоб ваш сад наступної весни був сповнений яскравих квітів. Це також ідеальний час для щеплення дерев та обрізки рослин. Обрізка допоможе підготувати дерева і кущі до зимових умов. Зібрані цього дня плоди будуть відзначатися довгим терміном зберігання.

12 вересня, четвер

Четвер підходить для висадки плодових дерев і збору дозрілих фруктів та ягід. Збирайте врожай яблук, груш, винограду та інших стиглих плодів. Цього дня також корисно зайнятися доглядом за ґрунтом: видаляйте бур'яни, розпушуйте та перекопуйте землю. Особливо ефективною буде підгодівля рослин органічними добривами. Також можна виконати обрізку дерев і кущів, що сприятиме їхньому здоров’ю та гарному розвитку в наступному сезоні.

13 вересня, п’ятниця

П'ятниця стане чудовим днем для продовження висадки плодових дерев і кущів. Рекомендується звернути увагу на овочі, що ростуть під землею, зокрема моркву, буряк і картоплю. Проте варто утриматися від висаджування полуниці. У цей день також варто зосередитися на щепленні й обрізанні дерев. Грамотно проведена обрізка допоможе рослинам успішно пережити зимовий період і сприятиме кращому врожаю в наступному році.

14 вересня, субота

Цей день краще присвятити відпочинку або неважким роботам на ділянці, оскільки саджати дерева та овочі в суботу не рекомендується. Однак винятком можуть бути виноград і аґрус, для яких цей день сприятливий. Також можна зайнятися пересадкою або щепленням рослин. Для декоративних культур, таких як маргаритки чи фіалки, цей день буде вдалим для висадки, щоб навесні вони радували вас своєю красою.

15 вересня, неділя

У неділю краще утриматися від висаджування дерев, кущів та овочів. Однак цей день ідеально підходить для збору врожаю: збирайте фрукти та овочі, обробляйте дерева й кущі від шкідників, а також займайтеся видаленням бур'янів. Можна провести санітарну обрізку дерев і зібрати насіння для майбутнього сезону. Така підготовка допоможе зберегти здоров’я рослин і забезпечить багатий врожай у наступному році.

Ще раз нагадаємо, що в розпал городнього сезону важливо не забувати про обробку рослин від шкідників та підживлення. Раніше ми писали, якими продуктами з кухні можна підгодувати рослини.